Kegyelmet kapott az amerikai katona, aki lelőtt egy Black Lives Matter-tüntetőt 2020-ban

Texas kormányzója, Greg Abbott kegyelmet adott Daniel Perrynek, az Egyesült Államok hadseregének volt őrmesterének, aki egy Black Lives Matter-tüntetőt lőtt le 2020-ban.

  1. július 25-én történt az eset, amikor Perry, aki akkor az Uber sofőrjeként dolgozott, belekeveredett egy incidensbe a Black Lives Matter tüntetőkkel. Az utcában, ahol a tüntetők megállították a járművét, Garrett Foster, a légierő egykori szerelője és a tüntetők egyike, egy Texasban legális AK-47 típusú gépfegyvert hordott magánál. Perry azt állította, hogy a tüntetők közül néhányan dörömbölni kezdtek az autóján.

Perry ügyvédei szerint Foster a gépkarabélyt emelte fel Perry felé, mire az őrmester ötször rálőtt Fosterre egy .357-es revolverrel, majd elhajtott és hívta a 911-et. Az ügyészek azonban úgy vélték, hogy Perrynek lehetősége lett volna elmenekülni, ha félti a biztonságát, ezért a bíróság 25 év börtönre ítélte.

Greg Abbott kormányzó a kegyelem bejelentésekor elmondta, hogy alaposan áttekintették az esetet és Perry személyes történetét is. Abbott kiemelte, hogy Texasban az önvédelmi törvények rendkívül erősek, és ezeket nem írhatja felül sem egy esküdtszék, sem egy körzeti ügyész. A törvények lehetővé teszik az egyének számára, hogy erőszakot alkalmazzanak, akár halálos kimenetellel is, ha úgy érzik, hogy gyilkosság vagy más súlyos bűncselekmény áldozatává válhatnak. A kormányzó korábban is jelezte, hogy támogatni fogja Perry kegyelmi kérelmét.

A kegyelem bejelentése egybeesett egy másik jelentős eseménnyel Texasban, ahol csütörtökön pusztító viharok sújtották a délkeleti részt, Houston körzetében mintegy 850 ezer háztartásban okozva áramkimaradást. A viharok legalább négy ember halálát okozták, és a mentőszolgálatok megszakítás nélkül dolgoznak a katasztrófa sújtotta területeken. A houstoni független tankerület péntekre szünetet rendelt el mind a 274 oktatási intézményében, mivel a viharok miatt sok út járhatatlanná vált, és az infrastruktúra károsodása miatt az áramellátás még több napig akadozhat a régióban.