Orbán Viktor védelmére költött összegek és a nemzetközi összehasonlítás

Magyarországon és Szlovákiában is jelentős összegeket fordítanak a miniszterelnökök védelmére, de a nemzetközi összehasonlításban ezek az összegek eltérőek lehetnek.

Condolezza Rice, az Egyesült Államok korábbi külügyminisztere szerint a terroristáknak csak egyszer kell sikeresnek lenniük, míg a védekező félnek minden percben mindenre készen kell állnia. Ez a folyamatos készenlét jelentős költségekkel jár, és befolyásolhatja a befektetők véleményét egy ország biztonságosságáról.

A biztonság és a befektetők szemével

Juraja Zabojnik, a szlovák állami vezetők védelmét ellátó hivatal korábbi vezetője szerint a szolgálatokat nehezebb helyzet elé állítják a magányos farkasok, mint egy felbérelt zsoldoscsapat. A szlovák miniszterelnököt, Robert Ficot ért támadás kapcsán felmerült, hogy a hírszerző szolgálatok hibáztak-e, amiért nem látták előre a merényletet. Zabojnik szerint a politikusoknak be kell tartaniuk a védelmi hivatal utasításait, és nem tekinthetnek a testőrökre mint sofőrökre. A szolgálatokba vetett bizalom megrendülése mellett felvetődik az a kérdés is, hogy a befektetők hogyan tekintenek egy olyan országra, ahol többször is rálőhetnek a miniszterelnökre.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban tett nyilatkozatában a szlovákiai merénylet kapcsán kijelentette, hogy Közép-Európa a nyugat-európainál jóval kockázatosabb vadászterületnek számít, és hogy az ilyen események nagy veszteséget jelentenek Magyarország számára az EP-választások előtt. Orbán szerint a merénylő háborúpárti volt, és bár egyes hírek szerint baloldali, más források szerint a merénylő szélsőjobboldali elemekkel is kapcsolatba hozható.

A védelem költségei

Szlovákiában a belügyminisztérium éves büdzséjére 1,8 milliárd eurót különítettek el, melynek nagy részét a közrend és közbiztonság védelmére fordítják. Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) 2024-ben 26,85 milliárd forintból gazdálkodhat, amely Orbán Viktor miniszterelnök védelmét is ellátja. A Pintér Sándor vezette tárca kiadási oldalán több mint 4147 milliárd forint szerepel, ami több mint tízszerese a szlovák belügyminisztérium költségvetésének.

Az Egyesült Államokban az elnöki testőrök átlagfizetése évente 186 961 amerikai dollár, míg Kanadában Justin Trudeau miniszterelnök és családjának védelmére évente több mint 30 millió kanadai dollárt költenek.

A társadalmi hatások

Cúth Csaba, a szlovákiai bumm.sk főszerkesztője szerint Szlovákiában az embereket sokkolta a merénylet. A kormánypárti politikusok első reakciói a liberális politikai oldalt és sajtót tették felelőssé, de már vannak józanabb hangok is, amelyek szerint be kell fejezni az uszítást és a feszültség szítását. Zuzana Caputova köztársasági elnök szerint olyan események történtek, amelyeknek a következményeit még fel sem tudjuk mérni. A liberális sajtóban megjelentek olyan kommentárok is, amelyek szerint a merénylet után a kormánypártok leszámolhatnak az ellenzéki pártokkal és a liberális sajtóval. Orbán Viktor a rádiós interjúban kifejtette, hogy Robert Ficót átmenetileg elvesztettük, de új szövetségeseket keres.