Médiatanács büntetése a Balázsék műsorára

A Médiatanács 800 ezer forintos bírságot szabott ki a Radio Plus Kft.-re, mert a Balázsék című műsorban rasszista megjegyzéseket tettek Musimbe Dávid Dennisre. A január 15-i adásban az afrikai származású humoristát sértő módon ábrázolták, ami miatt a Médiatanács március 5-én indított eljárást.

A Médiatanács döntése értelmében az eljárás lezárult, és a Radio Plus Kft.-t az emberi méltóság sérelme miatt 300 000 forint, míg a kirekesztés miatt további 500 000 forint bírsággal sújtották.

Musimbe Dávid Dennis, akit a Dumaszínház az első afro-magyar humoristaként emleget, január elején jelent meg a Rádió 1 reggeli műsorában, miután Vadon Jani műsorvezetői székére kerestek utódot. A műsorban Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri mellett szerepelt, de a harmadik műsorvezetői széket végül Ráskó Eszter kapta meg. A Médiatanács közleménye szerint Sebestyén Balázs és Rákóczi Feri az adásban Musimbe Dávid Dennis kárára élcelődtek, és a bőrszínt a rabszolgasággal hozták összefüggésbe, valamint a rasszizmust humorforrásként használták. Az NMHH arra jutott, hogy „a származására tett objektíve bántó, lekezelő megnyilvánulások megbélyegezték az afrikai közösséget, a műsorszám a fekete bőrűek kisebbrendűségére utaló tartalmat hordozott. Az, hogy a bőrszínt a műsorvezetők összekapcsolták a rabszolgasággal, alkalmas volt egy egyértelműen azonosítható csoport egészével szembeni sztereotip gondolatok kialakítására és felerősítésére, ezáltal kirekesztésre is”.

A médiatanács ezért „az emberi méltóság sérelme miatt 300 000 forint, míg a kirekesztés miatt 500 000 forint bírságot rótt ki a Radio Plus Kft.-re”, illetve kötelezték a szolgáltatót „a jogsértések tényéről szóló közlemény közzétételére is”.

Sebestyén Balázsék műsora miatt nem először büntet a hatóság, korábban füves cigi és majomszex, egy idős asszony megszégyenítése és gyerekek számára káros szexuális utalások is szolgáltak már indokként a büntetésre. A Balázsékat korábban már többször is megbüntette a Médiahatóság, februárban például több mint 6 milliót kellett kiperkálniuk.

Reklámok miatt panaszolták be a Forma-1 közvetítését

A Médiatanács a közelmúltban vizsgálta az M4 Sporton sugárzott Forma-1-futamokat is, amelyeket nézői bejelentés miatt vizsgáltak meg. A panasz az osztott képernyős reklámokra vonatkozott, mivel azok zavarták a nézőt az autóversenyek követésében. A Médiatanács megvizsgálta a reklámszpotokat, és megállapította, hogy azokat a médiaszolgáltató a jogszabályoknak megfelelően tette közzé, ezért nem indított eljárást a médiaszolgáltató ellen. A Médiatanács heti üléseinek teljes napirendje, a jegyzőkönyvek, valamint a határozatok a testület honlapján érhetők el, a szükséges hitelesítési és adminisztrációs átfutási idő után.