A Fidesz-KDNP és a Tisza Párt támogatottsága a biztos szavazók körében

Az Iránytű Intézet legújabb felmérése alapján a Fidesz-KDNP a teljes népesség 27 százalékának, míg a Tisza Párt 13 százalékának támogatását élvezi. A biztos szavazók körében a kormánypártok 50, a Tisza Párt pedig 26 százalékon áll.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a 2022-es választásokhoz képest csökkent, jelenleg körülbelül 2,2 millió szavazót jelent, ami 600 ezerrel kevesebb, mint a korábbi választáson. A Tisza Párt a teljes népesség körében 1-1,05 millió szavazót vonz, és a legerősebb ellenzéki pártként emelkedik ki. A DK-MSZP-Párbeszéd koalícióra a teljes népesség 10 százaléka voksolna, míg a Kétfarkú Kutya Párt 4 százalékot, a Momentum és a Mi Hazánk Mozgalom 3-3 százalékot, a Második Reformkor 2 százalékot, a Jobbik-Konzervatívok és az egyéb pártok (LMP, MMN, Nép Pártján, stb.) 1-1 százalékot kapnának a biztos szavazók körében.

A kutatás kiemeli, hogy a bizonytalanok és a biztosan nem szavazók aránya magas, 37 százalékot tesz ki, 7 százalék pedig nem válaszolt. A pártot választani tudók között a Fidesz-KDNP 49 százalékos, míg a Tisza Párt 23 százalékos támogatottságot ért el az EP-választáson.

A Tisza Párt jelenlegi szavazóinak több mint fele, 53 százaléka az ellenzéki összefogás korábbi támogatói közül került ki. A Fideszre korábban 13-14 százalékuk, a Mi Hazánkra és a Kétfarkú Kutya Pártra 3, illetve 4 százalékuk szavazott, míg 14 százalékuk nem vett részt a szavazáson, további 7 százalék pedig nem emlékszik, hogy kire vagy arra, hogy szavazott-e. Megállapították, hogy körülbelül minden huszadik ember (nagyságrendileg 140.000 fő), aki 2022-ben a Fideszre szavazott, lenne most a Tisza szavazója, és további 5 százalék nem árulta el az előző országgyűlési választáson leadott voksát.

Az Iránytű egy hét eltéréssel két felmérést is készített, amiből látszik: a kormánypártok némileg csökkentek a pártot választani tudó biztos szavazók között, 53-ról 50 százalékra estek vissza, de ez hibahatáron belüli. A Tisza viszont egy hét leforgása alatt 6 százalékpontot erősödött a biztos szavazók körében, 20-ról 26 százalékra.

A felmérés módszertanát tekintve a mintavétel nagysága 1073 fő volt, és 2024. április 17-19. között zajlott. Az adatokat a választókorú lakosság nemi- és korösszetételének, legmagasabb iskolai végzettségének, valamint a települések jogállása szerinti népességeloszlásának megfelelően dolgozták fel. A Tisza Párt egyébként a teljes népesség adatait tekintve a fiataloknál kiemelkedik a maga 18 százalékával, de a többi négy korcsoportban kiegyensúlyozott (11-13 százalék). Az iskolai végzettség növekedésével együtt a Tisza támogatottsága jelentősen emelkedik; a 8 általánost végzetteknél a teljes népességben csupán 5–6 százalék, de a diplomásoknál már 18 százalék, ami lefordítva a választani tudók arányaira, 11 százalékról 30 százalékra való növekedést jelent. Budapesten és a megyei jogú városokban, a teljes népességben 16–16 százalék, a városokban 12 százalék, a községekben 9 százalék. Ami a pártot választani tudókat illeti, az egyik véglet a nagyvárosok 27–28 százaléka, a másik a községek 19–20 százaléka.

Módszertan: A feldolgozott adatok nemi- és korösszetétel, a legmagasabb iskolai végzettség, illetve a települések jogállása szerinti népességeloszlás alapján tükrözik a választókorú lakosság véleményét. Kutatás hibahatára a teljes népességre vonatkoztatott 50%-os adatra nézve (95%-os valószínűséggel) legfeljebb +/- 3,1%, azonban valószínűbb, hogy az eredmények cenzus értéktől való távolsága ettől kisebb. A hibahatár a teljes népességre vonatkoztatott 50%-nál kisebb, valamint 50%-nál nagyobb érték esetében is csökken, ám a hibahatár nem kezelhető a ténylegesen lehetséges hiba nagyságaként.