A melegeknek és az elváltaknak is helyük van az egyházban, a gyűlöletnek nincs

"Todos, todos, todos" - ezt a jelszót adta ki Ferenc pápa 2023 nyarán, amikor mintegy félmillió fiatal katolikus előtt beszélt Portugáliában, hangsúlyozva, hogy az egyházban mindenki számára van hely, a gyűlöletnek azonban nincs.

Ez a három szó, amely a befogadást és az egyenlőséget hirdeti, különböző reakciókat váltott ki. Ferenc pápa ezzel azt üzente, hogy komolyan veszi az addig kirekesztett csoportok felé való nyitást, és még további lépéseket is hajlandó tenni ezen az úton. A pápa korábban már jelezte, hogy nyitott az egyházi személyek által szexuális zaklatást elszenvedők, a menekültek, az elváltak és a melegek felé. A tavalyi év végén pedig egy újabb lépést tett ebben az irányban.

A Telex cikksorozatában a családokat és gyerekeket érintő nehéz kérdésekre kerestek választ. A sorozatban olyan témákat érintettek, mint az egyházi abúzus, a válás tabusítása és a függőségek. A cikksorozatban többek között egy elvált szerzetes és egy egyházi abúzus áldozata is megszólalt.

A Hittani Dikasztérium által kiadott dokumentum, a "Fiducia supplicans" egy új áldásforma bevezetésével adott lehetőséget az elváltak és a homofilok áldásban részesülésére, miközben számos helytelen gyakorlatot megtiltott. Ez a változás nagy vitát váltott ki a katolikus világegyházban.

A család, a szexualitás és az intimitás témái mindannyiunkat érintenek, és ezek a témák a kegyelem, a szentség és az egyházkormányzás kérdéseit is felvetik az egyházi oldalról.

A konfliktusok az egyháztagok és az elváltak, melegek között gyakran előfordulnak, különösen, ha az utóbbiak keresztény életet szeretnének élni. A katolikus családeszmény világos, de a valóság sokféle árnyalatot ismer. A magyar politikai berendezkedés ismert arcainak családi állapotai mutatják, hogy a kormánytagok között is vannak elváltak és második feleségek.

A katolikus egyház tanításához ragaszkodik, de figyelemmel kell lennie a valóságban élő emberekre is. Sok hívő, köztük papok is kapcsolatban vannak elváltakkal és melegekkel, és keresik az érintettek helyét az egyházi közösségekben.

Az egyház nem utálja a melegeket és nem akarja kirekeszteni az elváltakat sem. A probléma inkább az, hogy nem tud mit kezdeni velük, és néha talán szégyelli is magát, amikor a szexualitás kerül szóba.

A Budapest Pride főszervezőivel készült interjúban kiderült, hogy kevés keresztény médium érdeklődik irántuk. A keresztények gyakran ítélkeznek és megbélyegzik a melegeket, de nem követik Jézus példáját, aki szerette és elfogadta az embereket.

A püspöki szinódus hozzáállása példaértékű: nem szabad elzárkózni vagy megbélyegzni az embereket. A katolikus egyház már eldöntötte, hogy közel akar menni az eddig elhanyagolt személyekhez, és be akarja őket vonni saját életébe.

A Megújul.hu honlapon közzétett interjúkban James Martin jezsuita szerzetes és Kocsis Fülöp is azt mutatják be, hogy a nemi identitás és az elváltak pasztorációja fontos ügyek a katolikus egyház számára. Mindketten keresik a megfelelő válaszokat, és készek egymással is beszélgetni.

Ferenc pápa "todos, todos, todos" üzenete azt jelenti, hogy az egyházban senkit nem szabad kizárni, és mindenkivel kapcsolatot kell keresni a szeretetben.