Stefano Bottoni: Magyar Péter már nem csak a Fidesz peremét kapirgálja

A történész szerint Orbán politikai értelemben lehet, hogy fél, Magyarról pedig azt mondta, hogy már nem csak a Fidesz magját nem sikerült elérnie, hanem aktív lépéseket is tesz a kormánypárt ellen.

Stefano Bottoni, történész a Népszavának adott interjújában kifejtette, hogy nem várható, hogy a Fico-merényletnek mérhető hatása lenne Magyarországon. A szakértő szerint Juraj Cintula, a szlovák miniszterelnök merénylője nem köthető a liberális-nyugatos ellenzékhez.

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Kocsis Máté a gyűlölködő kommentek kapcsán felvetette a kommentek szűrésének szükségességét, amit a kormánytól független sajtó felelősségével hozott összefüggésbe. Bottoni úgy véli, ez arra utalhat, hogy a kormány tovább szűkítheti a sajtó működési kereteit, és hangsúlyozta, hogy az ellenzéki nyilvánosságnak úgy kellene lelkesítenie a híveit, hogy közben ne szítson gyűlöletet.

A történész szerint Orbán Viktor az elmúlt 14 évben ritkán került olyan helyzetbe, mint most, és csak 2018-ban volt némi ok az elbizonytalanodásra belső tényezők miatt. Bottoni szerint a jelenlegi nyomás, amely belülről indult, megkérdőjelezi a rendszer egészét.

Magyar Péterrel kapcsolatban Bottoni korábban kijelentette, hogy kulturálisan nem baloldali, és a Tisza Párt Európában jobbközépnek tűnhet. A történész szerint Magyarnak nehezebb dolga van, mint a Fidesznek volt a '90-es évek elején, mivel a Fidesz továbbra is erős párt, amit a közvélemény-kutatások is alátámasztanak. Azonban Magyar Péter most már aktív lépéseket tesz a Fidesz ellen, hiszen bejelentette, hogy feljelentést tesz Orbán Viktor miniszterelnök ellen, a Fidesz elnökét aljas indokból, nagy nyilvánosság előtt elkövetett, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazásért. Magyar Péter szerint a kormánypárt és propagandistái azzal kampányolnak, hogy az ellenzéki politikusok háborúpártiak, amit ő és a Tisza Párt határozottan visszautasít, hangsúlyozva, hogy ők békepártiak. Magyar Péter kijelentette, hogy aki ezzel ellentétes állítást fogalmaz meg, annak bíróság előtt kell felelnie a szavaiért, és arra szólította fel Orbán Viktort, hogy ne bújjon a mentelmi joga mögé.