Napfényből készült üzemanyag Szegeden

Szegedi kutatók forradalmi technológiát fejlesztettek ki, amely lehetővé teszi, hogy napfény segítségével benzint és kerozint állítsanak elő. A Szegedi Egyetem energetikai tesztállomásán végzett kísérletek már a Mol figyelmét is felkeltették, ami jelentős előrelépést jelenthet az üzemanyagok terén.

A Szeged melletti egyetemi tesztállomáson telepített napelemek nem csupán elektromos áramot termelnek, hanem egy speciális eljárás révén benzint vagy kerozint. Janáky Csaba, az SZTE Energatikai Tesztállomás vezetője az RTL-nek nyilatkozva ismertette a folyamatot.

A napelemek mozgatható alkatrészekkel vannak ellátva, így képesek követni a nap mozgását, maximálisan kihasználva a napfényt. Az így előállított áram egy kis méretű szerkezetbe kerül, amely az eljárás kulcsfontosságú eleme.

Az eljárás során az áram segítségével először a vizet bontják elemeire, majd a kinyert hidrogént szén-dioxiddal kombinálva cseppfolyós üzemanyagot, például benzint vagy kerozint állítanak elő. Janáky Csaba szerint a technológia a 2030-as évek közepére vagy végére már jelentős szerepet kaphat, különösen az Európai Unióban, ahol a jelenlegi szabályok szerint csak szisztematikus üzemanyaggal működő járműveket lehet majd forgalomba hozni.

A technológia elsősorban a repülés és a hajózás területén hozhat változásokat, de a szegedi kutatók célja, hogy az eljárást nagyipari méretekben is alkalmazhassák üzemanyag előállítására.

A Mol már észrevette az SZTE által kifejlesztett egyedülálló technológiát, és együttműködési megállapodást is kötött a Szegedi Egyetemmel.