Az Élet menetének huszadik megemlékezése Budapesten

Budapesten vasárnap megtartották a holokauszt áldozataira emlékező Élet menetét, amely idén huszadik alkalommal került megrendezésre. A gázai háború miatt erősödő antiszemitizmus adott különös aktualitást a megemlékezésnek.

A Dohány utcai zsinagógától a Keleti pályaudvar előtti térig tartó menetet a sófár hangja indította el, és a résztvevők között közel száz holokauszttúlélő is helyet foglalt az elektromos kisbuszokban. A rendezvényen többen is szót emeltek a tavaly október 7-i Izrael elleni terrortámadás kapcsán, és az antiszemitizmus újraéledésének veszélyeire hívták fel a figyelmet.

Jákov Hadasz-Handelszman, Izrael budapesti nagykövete beszédében kiemelte, hogy a Hamász októberi terrortámadása miatt az idei Élet menetének még nagyobb jelentősége van. A fiatal generációk oktatásának fontosságát hangsúlyozta, és arra buzdította őket, hogy álljanak ki a rasszizmus és az igazságtalanság ellen.

Izrael államelnöke, Jichák Hercog videóüzenetében a holokauszt egyedülálló tragédiáját emelte ki, és a Hamász októberi terrortámadására utalva a gyűlölet vakságáról beszélt.

Gordon Gábor, az Élet Menete Alapítvány kuratóriumának elnöke a holokauszt borzalmaira emlékeztetett, és a túlélőket a rendezvény igazi VIP-vendégeiként köszöntötte. Az októberi terrortámadást egy napig tartó holokauszthoz hasonlította, és aggodalmát fejezte ki a Hamász tetteinek nyugati ünneplése miatt.

Baruch Adler, a nemzetközi Élet menete szervezet igazgatóhelyettese az évről évre növekvő részvétellel a jóság győzelmét ünnepelte, és a világ hallgatását bírálta az októberi terrortámadás után.

A megemlékezésen Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere a magyar társadalom morális kudarcaként említette, hogy nem védték meg a zsidó honfitársakat, és az antiszemitizmus, valamint az Izrael-ellenesség terjedésére figyelmeztetett.

A rendezvény végén a holokauszt és az októberi terrortámadás áldozatainak emlékére gyertyát gyújtottak, többek között Erdő Péter bíboros, Grósz Andor, a Mazsihisz elnöke, Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány elnöke, Győrfi László, az EMIH alelnöke, Keszler Gábor, a Magyarországi Autonóm Ortodox Izraelita Hitközség elnöke, valamint a Világ Igaza díjjal kitüntetett Abonyi Ivánné és diákok.