Tahitótfalun nyári ügyeleti pont nyílik június 1-től

Hetek óta tartó civilek tiltakozása után Tahitótfalun bejelentették, hogy a nyári időszakra ügyeleti pontot hoznak létre. A döntés a helyi lakosok és a település vezetőinek erőfeszítéseinek eredményeként született meg.

A Pest megyei Tahitótfaluban hosszas egyeztetések és a helyi civilek tiltakozása után végül sikerült elérni, hogy a nyári hónapokban ügyeleti pont működjön a településen. A lakosság és a polgármesterek március elején még az egészségügyért felelős államtitkárhoz fordultak, de úgy tűnt, eredménytelenül.

A fordulatot Vitályos Eszter, a Dunakanyar országgyűlési képviselője és friss kormányszóvivő hozta meg, aki egy lakossági fórumon nyugtatta meg a kedélyeket, és jelentette be az ügyeleti pont létrehozását.

A Deutsche Welle forgatása során Pomáz polgármestere, Leidinger István is kifejtette, hogy a régióban már több közszolgáltatást megszüntettek, és felvetette az önkormányzatiság kérdését. A Telex érdeklődése után a Kormányszóvivői Kommunikációs és Sajtóiroda válaszolt, megerősítve, hogy június 1-től valóban lesz ügyeleti pont Tahitótfalun.

Vitályos Eszter Facebook-bejegyzésében és videóiban részletezte az ügyeleti pont működését. Hétköznap délután négytől este tízig, hétvégén pedig reggel nyolctól délután kettőig lesz elérhető az ügyelet. A képviselő kiemelte, hogy a nyári hónapokban a közlekedési problémák elkerülése érdekében javasolta az ügyelet fenntartását néhány érintett településen.

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője, Győrfi Pál is megszólalt a témában, elmondva, hogy nyáron a lakosság eloszlása megváltozik, és több ember szorulhat ellátásra a kisebb településeken. Tahitótfalun a nyári lakosságnövekedés indokolja az ügyeleti pont létrehozását.

Az új rendszerben este tíz óra után az Országos Mentőszolgálat veszi át az ügyeleti feladatokat, kivéve Budapesten, ahol a háziorvosi és házi gyermekorvosi ügyelet továbbra is önkormányzati kézben marad. A fogorvosi ügyelet is önkormányzati feladat marad. A változások miatt több Pest megyei településen nehezebbé vált az orvosi ellátáshoz való hozzáférés.