A Fidesz-KDNP teljesen megújítja fővárosi listáját

A Fidesz-KDNP teljesen lecseréli a fővárosi listáját az idei önkormányzati választásokra, ahol a kerületi polgármesterek és a 2019-ben listás politikusként helyet szerzők nem szerepelnek befutó helyen. Az új jelöltek között számos ex és aktív fidelitasos, valamint kerületi önkormányzati képviselők találhatók az első 10-15 helyen, ami kiemelten fontos, mivel a Fidesznek jelenleg 13 képviselője van a Fővárosi Közgyűlésben.

A Fidesz-KDNP fővárosi listájának elején Szentkirályi Alexandra, Sára Botond és Böröcz László nevei szerepelnek. Szentkirályi Alexandra, aki korábban Tarlós István alatt volt képviselő, majd kormányszóvivő, most a Fidesz főpolgármester-jelöltje Budapesten, és április 11-én lett a Fidesz budapesti elnöke, bár a Fidesz Budapesti Választmánya 2023. október 19-én tartott tisztújító ülésén két évre újra Láng Zsoltot választották meg a párt budapesti elnökének. Sára Botond, aki a VIII. kerületben polgármesterjelölt, korábban Józsefváros polgármestere és a fővárosi kormányhivatal vezetője volt. Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke, jelenleg az I. kerületben polgármesterjelölt. A lista további helyein kevésbé ismert nevek találhatók, mint Janó-Veilandics Franciska, aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség megyei elnöke és egyik kerületben sem indul az önkormányzati választáson, Varga Zsoltné Szalai Piroska, Szécsényi Dániel, Havasi Zoltán, Sinkovics Krisztián Ádám, Radics Béla, Böjthe Péter, Dr. György Bence István, Elekes Tamás, Tóth Réka Kamilla, Szarvas Attila Sándor és Dr. Szilágyi Demeter. A lista 20. és 40. helyei között a kerületekben induló polgármesterek találhatók, mint például Szentgyörgyvölgyi Péter, Dombi Rudolf, Kovács Balázs Norbert és Fonti Krisztina. A jelenlegi fővárosi frakcióvezető, Wintermantel Zsolt a 22. helyen szerepel a listán. A Fidesz 2019-ben 13 helyet szerzett a Fővárosi Közgyűlésben, de a kerületi polgármesterek az idei választás után már nem ülhetnek be automatikusan a közgyűlésbe. A 2019-ben listáról helyet szerzők közül többen, mint Dr. Bagdy Gábor, Tarlós István volt főpolgármester-helyettese és Hassay Zsófia, idén nem indulnak újra. Ughy Attila és Dódity Gabriella a lista 20. és 40. helye közé kerültek, ahonnan valószínűleg nem juthatnak be a Közgyűlésbe.

Az Országgyűlés fideszes többsége fél évvel az önkormányzati választás előtt módosította a fővárosi választási szabályokat, visszaállítva a 2014-ben eltörölt listás választási rendszert. A Fővárosi Közgyűlés tagjait így a június 9-i önkormányzati választás után listás választási rendszer alapján választhatják meg a budapestiek. A listás választás bevezetésével a Fidesz nem szerez több mandátumot, de bekerülhet a Közgyűlésbe a Kutyapárt és a Mi Hazánk is. A többi párt listái között szerepel a Kutyapárt Baranyi Krisztina vezetésével, a Momentum önálló listája Donáth Anna elnökségével, az MSZP-DK-Párbeszéd közös listája, valamint a Mi Hazánk önálló listája. A 2019-eshez képest alapjaiban változott meg a fővárosi választási rendszer, a kerületi polgármesterek helyett a listákról bejutó képviselőkkel töltik fel a közgyűlési helyeket.