Vajon sikerül-e „elfoglalni” Brüsszelt? Már csak 28-at kell aludni

Négy hét múlva, június 9-én tartják az Európai Parlament (EP) magyar tagjainak választását, továbbá a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi képviselők választását.

Az EP magyar tagjainak választásán választójoga van mintegy 7,68 millió, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar állampolgárnak. A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint vasárnap reggelig 28 164-en jelezték, hogy a szavazás napján a lakóhelyüktől eltérő, más magyarországi településen kívánnak szavazni.

A magyarországi lakóhellyel rendelkező, de a szavazás napján nem Magyarországon tartózkodó magyar állampolgárok 99 ország 147 magyar külképviseletén adhatják le majd voksukat; az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelőző napon, június 8-án, szombaton lesz a voksolás. Négy héttel a szavazás előtt 9617-en jelezték, hogy valamelyik külképviseleten voksolnának.

Az EU más tagállamának magyarországi tartózkodási hellyel rendelkező választópolgárai is szavazhatnak az EP-választáson, amennyiben magyar listára kívánnak voksolni. A Nemzeti Választási Iroda 130 ezer európai uniós állampolgárt tájékoztatott arról, hogy választójogukat Magyarországon is gyakorolhatják, közülük már 4105-en jelezték, hogy a magyar listákra voksolnának.

Azok a nagykorú magyar állampolgárok is szavazhatnak az EP-választáson, akiknek sem Magyarországon, sem az EU más tagállamában nincs lakcímük, amennyiben korábban regisztráltak. Jelenleg 126 371 levélben szavazó szerepel a névjegyzékben.

Magyarország 21 képviselőt küldhet az EP-be, ahol az ország területe egy választókerületet alkot. A Nemzeti Választási Bizottság tizenegy listát vett nyilvántartásba, amelyek a szavazólapon a következő sorrendben szerepelnek:

  1. Megoldás Mozgalom,
  2. LMP - Magyarország Zöld Pártja,
  3. Demokratikus Koalíció - Magyar Szocialista Párt - Párbeszéd-Zöldek,
  4. Második Reformkor Párt,
  5. Mindenki Magyarországa Néppárt,
  6. Momentum Mozgalom,
  7. Fidesz-Magyar Polgári Szövetség - Kereszténydemokrata Néppárt,
  8. Jobbik - Konzervatívok,
  9. Tisztelet és Szabadság Párt,
  10. Magyar Kétfarkú Kutya Párt,
  11. Mi Hazánk Mozgalom.

A települési választásokat Magyarország 3177 településén tartják, ahol a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgárok vehetnek részt. Az önkormányzati választás névjegyzékére az EU más tagországának magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgárai automatikusan felkerülnek.

Azok, akik a szavazás napján nem a lakóhelyükön, hanem a tartózkodási helyükön kívánnak szavazni, május 31-én 16 óráig kérhetik átjelentkezésüket. Tízezer lakosnál kisebb településeken egyéni listán, míg a nagyobb településeken vegyes választási rendszerben választják meg a képviselőket.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a települési önkormányzati választáson 47 954 egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba, a kompenzációs listákon pedig 7872 jelölt szerepel.

Június 9-én lesz a nemzetiségi önkormányzati választás is, ahol a magyarországi lakcímmel és magyar állampolgársággal rendelkező választópolgárok szavazhatnak, amennyiben május 31-ig regisztrálják magukat. A nemzetiségi választásra 13 069 települési egyéni jelöltet vettek nyilvántartásba.

Az EP, az önkormányzati és a nemzetiségi választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek kampányukhoz nem kapnak állami támogatást, és a kampányra fordítható összeg nincs limitálva.