Orbán Viktor és a Liu fivérek: Büszkeség és országváltás

Orbán Viktor miniszterelnök a kínai elnök, Hszi Csin-ping magyarországi látogatása alkalmából rendezett díszvacsorán említést tett a Liu fivérek országváltásáról, kifejezve, hogy büszkeség számunkra, hogy olimpiai bajnokokat adtunk Kínának.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang, a magyar színekben olimpiai aranyérmet szerző kínai testvérpár, részt vett a Hszi Csin-ping kínai elnök tiszteletére rendezett díszvacsorán. Orbán Viktor a találkozón beszédet intézett hozzájuk, amelyben kifejtette, hogy nem fáj a szívünk, mert kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy olimpiai bajnokokat adott Kínának.

A kínai államfő szerdai érkezése óta több programon is részt vett, és a csütörtöki gálavacsora is az ő tiszteletére szerveződött, amely egyben a két ország diplomáciai kapcsolatok felvételének 75. évfordulóját is ünnepelte.

A Liu fivérek 2018-ban váltóban, Knoch Viktor és Burján Csaba társaként szerezték meg Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, majd Liu Shaoang 2022-ben 500 méteren egyéni aranyérmet nyert. Ugyanebben az évben döntöttek úgy, hogy követik kínai edzőjüket és Kínában folytatják a felkészülést, országot váltva. A 2024-es világbajnokságon már a kínai váltó tagjaként aranyérmet szereztek.

Csák János kulturális és innovációs miniszter a gálavacsoráról szóló hivatalos bejegyzésében örömét fejezte ki, hogy ismét Magyarországon találkozhatott a két olimpiai bajnokkal, és további sikereket kívánt nekik.

Orbán Viktor a saját Facebook oldalán megosztott videóban is kifejtette, hogy büszke mindkét nemzet, és hogy Magyarország adta oda a sportolókat Kínának, ami egyedülálló büszkeség lehet számunkra. A miniszterelnök szerint a Liu testvérek távozása nem okoz fájdalmat, hiszen kevés nemzet mondhatja el magáról, hogy olimpiai bajnokokat adott Kínának, és ezt a tényt a kínai-magyar diplomáciai találkozók egyikén is kiemelte.

Az országváltás a magyar sport- és közéletben is nagy vihart kavart, hiszen a testvérpár távozásával Magyarország a sportágban sokat veszített, és ez vezetői szinten kellemetlen helyzetet teremtett, mivel az ország nem tudta megtartani a sportág két legjobbját. Az országváltást sokan egy jobb, boldogabb élet, jövő, karrier reményében vállalják, ami hasonló a több mint 124 ezer magyarországi munkavállaló helyzetéhez, akik Ausztriában dolgoznak bejelentve, és akiket a kormány igyekszik hazacsábítani.

A Liu testvérek országváltását a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségnél kezdeményezték, amelynek elnöke, Kósa Lajos csak nagy nehezen, három hónap bürokratikus kavarás után engedte el őket. Kubatov Gábor szerint a szövetség nem fizette rendesen az edzőjüket, de bármikor visszafogadná a sportolókat. A testvérpár magukat már inkább érzik kínainak, mint magyarnak.

Orbán Viktor a sportolók távozását pozitív fényben láttatva, egy vasárnap posztolt videóban magyarázta el, hogy miért ne szomorkodjunk azon, hogy a Liu testvérek már nem magyar, hanem kínai színekben versenyeznek. A videóban látható, ahogy a sportolók Hszi Csin-pinget és Orbánt üdvözlik egy fogadáson, ami alapján úgy tűnik, Budapestre utaztak a kínai elnök látogatásának idejére. Orbán 2022 decemberében egy “a mi olimpai bajnokaink” szöveggel búcsúztatta a sportolókat, és sok sikert kívánt az új kalandhoz.