Ungvári Attila és Özbas Szofi sikerrel kezdtek a párizsi olimpián

Ungvári Attila aranyponttal győzött és bejutott a legjobb 16 közé a párizsi olimpia dzsúdótornáján. A férfi 81 kilogrammos súlycsoportban a kazah Abilajhan Zsubanazart győzte le, a következő körben pedig a világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse vár rá. Özbas Szofi szintén továbbjutott a legjobb 16 közé, miután legyőzte a cseh Európa-bajnok Renata Zachovát.

Ungvári Attila kedden délelőtt kezdte meg szereplését a párizsi olimpia dzsúdótornáján, ahol az első meccsén aranyponttal győzte le a kazah Abilajhan Zsubanazart. A Budaörsi SC 35 éves sportolója, Ungvári Miklós olimpiai ezüstérmes öccse, korábban már legyőzte ellenfelét a 2022-es bakui Grand Slamen. A mérkőzés alapidő alatt egyik cselgáncsozó sem hajtott végre érvényes akciót, így hosszabbításra került sor. Az aranypontig tartó ráadásban mindkét dzsúdóst figyelmeztette a mérkőzésvezető, de Ungvári higgadtságának és jó ütemérzékének köszönhetően végül egy belső horogdobással wazarit ért el, ezzel megnyerte az összecsapást.

A továbbjutás után Ungvári Attila a világ- és Európa-bajnok belga Matthias Casse ellen folytatja a küzdelmet, akitől eddigi egyetlen találkozójukon kikapott.

A dzsúdótornán a 63 kilós Özbas Szofi is sikeresen kezdett, aki a Mars-mező Arénában a cseh Renata Zachova ellen lépett tatamira. A BHSE versenyzője aktív dzsúdóval rövid időn belül sidó előnyt szerzett, majd a mérkőzés vége előtt egy perccel wazarit dobott egy belső combdobásra, így magabiztosan győzött és bejutott a legjobb 16 közé.

Evezés: Az olimpia egyetlen magyar evezőse, Pétervári-Molnár Bendegúz a negyedik helyen ért célba futamában a férfi egypárevezősök keddi negyeddöntőjében, ezzel nem jutott be a 12 közé, így a C/D elődöntőben folytatja szereplését, és a legjobb esetben 13. lehet. Nem volt egyszerű dolga a 31 éves magyar evezősnek, aki a harmadik futamban az ötös pályáról rajtolt az olimpiai ezüst- és bronzérmes horvát Damir Martin, valamint a szlovén Isak Ivan Zvegelj között, mellettük pedig a címvédő görög Sztefanosz Ntuszkosz, a hollandok kétszeres vb-ezüstérmese, Simon van Dorp, illetve még a kubai Reidy Cardona Blanco is ott volt a mezőnyében. Pétervári-Molnár jól jött el a rajtból, de 500 méternél már csak hatodik volt. Féltávnál is ebben a pozícióban haladt, a mellette evező szlovén riválisával tartotta a lépést, illetve az elején nagyon gyors kubai kezdett visszacsúszni. Az utolsó ötszázon két riválisát megelőzte, de az élen haladó hármas nagyon messze volt. Holland, horvát, görög sorrend alakult ki az első három helyen. Simon van Dorp 6:49.96 perccel végzett az élen, Pétervári-Molnár 7:05.04-gyel végzett. Pétervári-Molnár – aki Rio de Janeiróban 14., Tokióban 10. volt – legközelebb szerdán versenyez, akkor derül ki, hogy a C vagy a D döntőben fejezi be szereplését.