Dárdai Pál távozik a Herthától

Dárdai Pál bejelentette, hogy a szezon végén elhagyja a német másodosztályú Hertha BSC csapatát. A magyar szakember a csapat utolsó hazai mérkőzése után, az 1. FC Kaiserslautern ellen aratott 3-1-es győzelem után számolt be döntéséről a német köztévének, majd egy sajtótájékoztatón is megerősítette távozását.

A Hertha edzője a mérkőzés előtt még nem kívánta kommentálni a lehetséges távozását, mondván, hogy az esetleges döntést a klubvezetésnek kell nyilvánosságra hoznia. A találkozó után azonban Dárdai nyíltabban beszélt a helyzetről, elismerve, hogy büszke a csapatával végzett munkára és arra, hogy a szezonkezdeti nehézségek ellenére is kitartottak, támadófocit játszottak, és a stadionjukat sikerült megtölteniük a szezon során.

A jövőjét illetően Dárdai elmondta, hogy a csapattal, a klubvezetéssel és a szurkolókkal közösen hozza meg a döntéseket. Ebben az esetben úgy döntöttek, hogy nem folytatja az edzői munkát a Herthánál, és hamarosan hivatalosan is bejelentik ezt. A BZ német lap szerint a döntést a héten közölte vele Thomas Herrich ügyvezető igazgató.

Dárdai Pál a Herthával töltött 30 évéről is megemlékezett, megjegyezve, hogy ez már a 120. búcsúja a klubtól. Jelenleg még nincsenek konkrét tervei a jövőre nézve, először pihenni szeretne a családjával és háziállatával, majd a következő héten a csapat motiválására koncentrál, mivel még egy mérkőzésük hátravan az Osnabrück ellen a bajnokságban.

Dárdai a Hertha ikonikus alakja, aki játékosként 286 Bundesliga-meccsen lépett pályára 1997 és 2011 között, ezzel klubrekordot állítva fel. Visszavonulása után először az utánpótlásban dolgozott, majd két alkalommal is a felnőttcsapat vezetőedzője volt. Legutóbb 2023 áprilisában nevezték ki, amikor a csapat a Bundesliga utolsó helyén állt, és bár nem sikerült az első osztályban tartaniuk a Herthát, Dárdai megtarthatta a vezetőedzői posztját. A szezont minden várakozást alulmúlva kezdték, három forduló után szerzett pont és rúgott gól nélkül álltak az utolsó helyen.

A Hertha BSC jelenleg a másodosztályban szerepel, és az utolsó forduló előtt a nyolcadik helyen áll, így biztos, hogy idén nem jut fel az első osztályba. Dárdai szerződése most jár le a csapatnál, így nem kirúgták, hanem egyszerűen nem hosszabbították azt meg. Az jelenleg még nincs meg, hogy ki lesz Dárdai utódja, de folynak a tárgyalások Christian Fiéllel a FC Nürnberg edzőjével, és versenyben van még Thomas Herrich favoritja, Enrico Maaßen, aki legutóbb az FC Augsburgnál edzősködött, valamint Markus Gisdollal és Kosta Runjaiccsal is felvették a kapcsolatot.

Dárdai Pál a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy nem érez haragot vagy örömöt a távozás kapcsán, hiszen örökké Herthás marad. Sajnálja, hogy csapata nem jutott fel a Bundesligába, de igyekszik kiélvezni az utolsó napjait a csapatnál. A magyar edző tervei szerint most hazamegy a családjához és a kutyájához, iszik sört, borozik és elszív egy szivart, majd egy csodás hetet tölt a csapat motiválásával. Hozzátette, kicsit szomorú, mert a fiatal játékosokkal sok mindent sikerült elérni, rengeteget dolgoztak azon, hogy együtt felépítsenek valamit. „Ilyen az edzők élete, de nem vagyok elkeseredve, vannak sokkal rosszabb dolgok is. Nagyszerű közönséget és sok gólt kívánok a Herthának” – tette hozzá.