Rekordszámú nevező és gyászszalag a Balaton évadnyitó vitorlásversenyén

Rekordszámú nevezővel és a szokásos ünnepélyes eseményekkel kezdődött el a hivatalos balatoni vitorlás szezon, amelyet azonban Soponyai Géza hajóépítő és -tervező búcsúztatása árnyékolt be. A versenyen a résztvevők fekete gyászszalagot viseltek, és a rajteljárás is módosult emlékére.

Az idei évadnyitó ünnepség a balatonfüredi Vitorlás téren zajlott, ahol a hagyományoknak megfelelően megkoszorúzták a tavat, és a Himnusz hangjaira emelték fel a vitorlákat a klasszikus hajók a füredi mólónál. Haranghy Csaba, a Magyar Vitorlásszövetség elnöke az eseményen kiemelte, hogy az idei év több szempontból is mérföldkő a magyar vitorlázás számára, és az őszi tisztújítás fontos értékválasztást jelenthet.

Az évadnyitó versenyen minden hajó fekete gyászszalagot viselt, Soponyai Géza emlékére. A szervezők megváltoztatták a rajteljárást, így a Soponyai által épített NAU-hajók és az 50-es cirkálók 11.45-kor kezdhették meg a versenyt, a hivatalos rajt előtt.

A verseny gyenge szélben zajlott, a mezőny kettévált, és különböző stratégiákat alkalmazva próbáltak előnyre szert tenni. Az Avatar II. hajó, Soponyai Hunor kormányzásával, az első alsóörsi pályajelnél vezetett, a Prospex-Delta nagykatamarán előtt.

A gyengülő szélben Szalontai Tamás versenyvezető pályarövidítést rendelt el az egytestű hajók számára, és a tihanyi kapunál ért véget a verseny számukra. Az Avatar végül a Principessa mögött a második helyen ért célba, a Lola pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A katamaránok esetében a verseny végig szoros és fordulatos volt. Az RSM kezdetben vezetett, de a befutó előtt a helyzet folyamatosan változott. Végül a Litkey Farkas kormányozta Process Solutions lett a második.

Vándor Róbert, a győztes hajó kormányosa elmondta, hogy a pálya mindkét oldala működött, és a szélirányok, valamint az apróbb szélváltozások befolyásolták, hogy melyik oldal lesz a nyerő. Hozzátette, hogy a győzelemhez szerencse is kellett.