Giorgia Meloni az EP-választáson indul

Giorgia Meloni, Olaszország miniszterelnöke bejelentette, hogy indulni fog az Európai Parlamenti választáson, hogy pártját, az Olaszország Fivéreit népszerűsítse, bár megválasztása esetén nem kíván mandátumát betölteni.

Az Olaszország Fivérei párt vezetőjeként Meloni célja, hogy növelje a párt választási esélyeit, és ezzel együtt a jobboldali kormánykoalíció elmúlt másfél évének munkáját is megméretteti. A választás így az olasz jobboldal számára egy fontos próbatétel lesz.

Meloni Pescarában tartott kampánynyitó eseményén kijelentette, hogy a jobboldali kormánya megváltoztatta Olaszországot, és most az ország meg tudja változtatni Európát is. A politikus arra kérte szavazóit, hogy csak annyit írjanak a szavazólapon: Giorgia. Az eseményen azt is hangoztatta, hogy "Azt akarjuk csinálni Európában, amit Olaszországban. Létrehozni egy többséget, amely összefogja a jobbközép pártokat, és ellenzékbe küldi a baloldalt" – fogalmazott Meloni, a párt híveinek éljenzése közepette.

A miniszterelnök, aki korábban euroszkeptikus szélsőjobboldali politikusként vált ismertté, az euró kivezetését is szorgalmazta ellenzéki politikusként, de hatalomra kerülése óta EU-barát politikát folytat, és kiemelten fontosnak tartja Ukrajna támogatását az orosz agresszióval szemben. Az MTI tudósítása szerint Meloni döntő csatának, történelmi fordulópontnak nevezte a választásokat, és kijelentette, hogy az Európai Unióban nincsenek másodosztályú tagállamok, és mindenkivel fent kell tartani a kapcsolatot.

A legfrissebb felmérések szerint az Olaszország Fivérei továbbra is az ország legnépszerűbb pártja, a választók 27 százaléka támogatná őket. A Demokrata Párt a legerősebb ellenzéki erő 20 százalékos támogatottsággal, míg az Öt Csillag Mozgalom 16 százalékon áll. Meloni hangsúlyozta, hogy a baloldal a tömeges illegális bevándorlást támogatja, amely egyedül az emberkereskedőknek jó, az ő meggazdagodásukat szolgálja.

Meloni egyebek mellett baloldali ideológiai őrületnek nevezte az európai zöld átmenet politikáját, és kijelentette, hogy nincsenek a konzervatívoknál nagyobb meggyőződéssel bíró környezetvédők, hiszen ők a közös otthont és a hazát védik. A kihívások között említette a népességcsökkenés megállítását, hangoztatva, hogy az Olaszországban bűncselekménynek számító béranyaság helyett az egy apa és egy anya alkotta családokra van szükség, hogy Európa ne legyen többé öreg kontinens.

Az olasz kormánypártok és ellenzéki erők vezetői listavezetőkként indulnak a júniusi EP-választásokon, kivételt Matteo Salvini, a Liga vezetője és Giuseppe Conte, az Öt Csillag Mozgalom elnöke jelent. A választást Olaszországban június 8-án délután és június 9-én egész nap tartják.