Bulgáriában politikai káosz uralkodik, újabb választások jönnek

Három év alatt a hatodik általános választásra készül Bulgária idén júniusban, amelyet a kormányválság miatt kell megrendezni. A balkáni országban eredetileg csak az Európai Parlament új képviselőire voksolhattak volna a polgárok június 9-én, de a politikai helyzet változása miatt előrehozott választást is tartanak. A választások fő esélyese a GERB párt, amelyet a "bolgár Orbán", Bojko Boriszov vezet, de valószínűleg ők sem szereznek majd stabil kormányalakításhoz szükséges többséget. A politikai káoszban jelentős szerepet játszik Deljan Peevszki, a török kisebbségi pártot irányító bolgár oligarcha.

Hat bolgár politikus, Bojko Boriszov, Sztefan Janev, Kiril Petkov, Galab Donev, Nikolaj Denkov és Dimitar Glavcsev álltak 2021 májusa óta a szófiai kormányok élén. Idén Nikolaj Denkov, a rotációs koalíciós kabinet "Folytassuk a változást" (PP) párti miniszterelnöke márciusban mondott le, és Marija Gabrielnek kellett volna átvennie a hatalmat, de a koalíciós megállapodás hiánya miatt ez nem történt meg. Így Rumen Radev köztársasági elnök Dimitar Glavcsevet nevezte ki ügyvezető miniszterelnöknek.

Ivan Bedrov, a Szabad Európa bolgár hírszolgálatának főszerkesztője szerint a júniusi választások sem hoznak majd megoldást, és októberben újabb előrehozott választásokra kerülhet sor. A közvélemény-kutatások szerint a GERB tíz százalékponttal vezet a PP-DB párossal szemben, és a párt vezetése elégedetlen volt a kormányban betöltött szerepével. Bojko Boriszov, aki korábban belügyi tábornok volt, nem támogatta a belügyi és igazságügyi szervek reformját, amit koalíciós partnerei sürgettek.

A GERB és a PP-DB rotációs kormánya a legnyugatosabb irányzatokat képviselte, szemben az oroszbarát politikával. Boriszov reményei szerint az előrehozott választás után visszaállhat a 2010-es évek GERB-uralma. Boriszov pályafutását botrányok kísérték, például 2020-ban egy kép került nyilvánosságra, ahol egy pisztoly és több köteg euró volt látható az éjjeliszekrényén.

Deljan Peevszki, aki nem török származású, de a török kisebbségi párt, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságokért (DPSZ) társelnöke lett, Ahmed Dogan alapító támogatásával érte el ezt a pozíciót. Peevszki és Dogan neve a Bulgartabak dohányipari cég nemzetközi tevékenysége miatt került összefüggésbe bűncselekményekkel, és mindkettőjüket kitiltották Törökországból. A bolgár főügyészség azonban nem indított nyomozást az ügyben.

A közvélemény-kutatások szerint a bolgár választók nagy része csalódott vagy dühös a politikai fejlemények miatt. A Gallup International felmérése szerint a GERB 27,4 százalékot, míg a PP-DB 17,9 százalékot kaphat a választásokon. A bolgárok és románok továbbra is csak repülőn és hajón léphetnek be szabadon a schengeni övezetbe. Az euró bevezetése pedig csúszik, a magas infláció és az orosz propaganda hatására a lakosság nem lelkesedik érte. Szakértők szerint a bolgár euró bevezetése legkorábban 2026 januárjában várható.

Bulgária az OECD-be, a fejlett országokat tömörítő nemzetközi szervezetbe 2025-ben kerülhet be, erről Dimitar Glavcsev, az ügyvezető miniszterelnök beszélt.