Orbán Viktor és az esztergomi rétes kalandja

Orbán Viktor miniszterelnök egy friss videóban mutatta be, hogyan vásárolt házi rétest az esztergomi piacon, emlékeztetve a nagymamája által készített rétesekre.

A miniszterelnök az országjárás során Esztergomba is ellátogatott, ahol a helyi piac kínálatából választott magának és családjának rétest. A Facebookon közzétett videóban látható, ahogy Orbán Viktor a piaci kereskedőkkel társalog, és végül őstermelői rétessel távozik.

A kormányfő nem hagyta ki a lehetőséget, hogy minden gyermekének jusson egy-egy rétes. „Vagy ötöt tegyen rá! Nekem öt gyerekem van. Mindenki egyet eszik...” – mondta a videóban, utalva arra, hogy a nagymamája is hasonló finomságokkal kényeztette őket.

Az esztergomi piacozás során Orbán Viktort Hernádi Ádám polgármester is elkísérte, aki a népszerű Tom és Jerry-s baseballsapkájában fogadta az államfőt. A látogatáson Hernádi Ádám Jerry macskás sapkával, míg Orbán Viktor egy Tom macskás sapkát viselt, ami az aznapi viseletéhez passzolt. A Tom és Jerry karakterekkel való azonosulás mögötti pontos üzenet nem derült ki, de a meséből ismert, egymással folyamatosan háborúzó állatfigurák használata érdekes választás lehet egy politikai kontextusban, ahol a háború vagy béke kérdése is előkerült. Orbán Esztergomban arról beszélt, hogy 2024 „az az európai választás lesz, amire az utókor majd úgy emlékszik vissza, hogy a ’háború vagy béke’ kérdésében hozott döntést”.

A piaci sétát követően közösen fogyasztottak el egy csésze kávét. A polgármester korábban is többször megjelent különféle mesefigurás sapkákban, például Super Mario-s sapkában is láthattuk már, ami azt sugallja, hogy Hernádi Ádám kedveli ezeket a vidám kiegészítőket.

Orbán Viktor „Tom és Jerry kalandjai Esztergomban” címmel rakta ki országjárásáról készült újabb képeit, ezzel is jelezve támogatását Esztergom fideszes polgármestere, Hernádi Ádám felé, aki a Mol-vezér Hernádi Zsolt rokona. A vicces képet először a polgármester osztotta meg saját Facebook-oldalán, majd a miniszterelnök stábja is úgy gondolta, hogy ebből kontentet fognak gyártani.

A miniszterelnök nem csak Esztergomban tett látogatást, hanem Jánd faluba is ellátogatott, ahol egy sajátos táblacsata keretében a helyi politikai helyzetet is megfigyelhette. A faluba érkezőket a „Köszöntjük Jándon” helyett a „No migration, no gender, no war” szlogen fogadta, amit a jándi független polgármester, Asztalos István írt át Orbán Viktor választási szlogenjére. Ezt követően a helyi jobbikos politikus, Adorján Béla felülírta a táblát, ami egy újabb politikai üzenetváltásra adott okot. Orbán Viktor személyesen is megjelent a faluban, hogy tisztázza a helyzetet, ami a jobboldal totális uralmát mutatja meg a faluban, és felveti a kérdést, hogy ki az orbánistább orbánista.