Magzatkárosító anyagok a csatornában, az ellenzék szerint a kormány hazugságokkal védi a gyárat

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint az Orbán-kormány által támogatott akkumulátorgyárak veszélyeztetik a környező lakott területek vízbázisát. A Greenpeace jelentése alapján magzatkárosító anyagok kerültek a csatornába, amelyek miatt több település, köztük Göd és Dunakeszi is veszélyben van.

A DK környezetvédelmi és klímaügyi árnyékminisztere, Kocsis-Cake Olivio szerint a mérgezett szennyvíz a gyár közelében lévő szántóföldekre ömlött, és az akkumulátorgyárak a kormány támogatásával a törvényeket és környezetvédelmi szabályokat kijátszva működnek. Kocsis-Cake Olivio hozzátette, hogy a gödi gyár esetében a bíróság ítélete alapján már régóta abba kellett volna hagyni a működést, de a kormány egy "átlátszó hazugsággal" tovább védi azt. Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón azt állította, hogy postai kézbesítési problémák miatt még mindig termel a gyár.

A DK követeli, hogy a kormány azonnal állítsa le az új akkumulátorgyárak építését, és független szakértőkből álló bizottságok vizsgálják át a már működő gyárakat. Kocsis-Cake Olivio szerint nem engedhető meg, hogy a törvényeket semmibe vevő távol-keleti akkumulátorgyárak beszennyezzék a vízbázist és a levegőt.

Göd ellenzéki polgármesterjelöltje, Szilágyi László arról számolt be, hogy a gyárból két év alatt 88 tonna magzatkárosító anyag került a levegőbe, ami súlyos problémákat okozhat a környéken. Továbbá a gyár 43 ezer négyzetméternyi bővítésre kapott engedélyt.

Dunakeszi ellenzéki polgármesterjelöltje, Tonzor Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Samsung-gyár mögötti terület közel van Dunakeszihez, és felszólította a város fideszes polgármesterét, hogy nyilatkozzon a víz és a levegő vizsgálatáról. Tonzor Péter ígéretet tett arra, hogy ha őt választják polgármesternek, minden vizsgálatot és mérést nyilvánosságra hoznak.