A világ legmodernebb stadionja épül a szaúdi sivatagban

A szaúdi-arabiai Kiddíja lesz az új, 45 000 férőhelyes stadion otthona, amely a világ első teljesen integrált helyszíne lesz, behúzható tetővel és hatalmas LED-fallal felszerelve. A sportkomplexumot, amelyet a trónörökös, Mohammed bin Szalmán nevéről neveznek el, a közel-keleti ország sportéletének központjává kívánják tenni.

A Kiddíjában épülő stadion a világ első teljesen integrált helyszíne lesz, amelyet a Populous építészeti cég tervezett, és amely egy 200 méter magas szikla tetején helyezkedik el Rijád közelében. A stadion a nevét az olajban gazdag királyság trónörököséről, Mohammed bin Szalmánról kapja, és 45 000 néző befogadására lesz képes. A létesítmény otthont ad majd az Al-Nassr és az Al-Hilal rijádi kluboknak, amelyek a közelmúltban Cristiano Ronaldót, illetve Neymart szerződtették.

Az építészeti innovációkat magában foglaló stadion behúzható teteje, dőlésszöge és LED-fala egyedülálló élményt nyújt majd a látogatóknak. Az óriás LED-fal élő eseményeket, nagyfelbontású filmeket és lézershow-kat fog közvetíteni, emellett a legmodernebb holografikus technológiát is alkalmazni fogják, amely lehetővé teszi a hírességekkel és sztárokkal való virtuális interakciókat.

A stadion környezetbarát megoldásokat is alkalmaz, például egy alatta lévő tó fogja felfogni az esővizet, amit a légkondicionáló rendszer előhűtésére használnak fel, ezzel csökkentve az energiafogyasztást. A stadion közelében 50 000 négyzetméternyi étterem, bevásárló- és szórakozóhely, valamint szállodai szolgáltatások találhatók, amelyek a város vérkeringésébe integráltan érhetők el különféle közlekedési lehetőségekkel.

Szaúd-Arábia a 2034-es férfi labdarúgó világbajnokság megrendezésére pályázik, és a FIFA az év végén tartandó szavazáson erősítheti meg a döntést. A FIFA pályázati dokumentációja szerint a 48 csapatos tornához 14 stadionra van szükség.

A közel-keleti ország célja, hogy a következő évtizedben a világ legnépszerűbb sportjainak főszereplőjévé váljon, és ebben a sportba történő befektetések felgyorsítása is segíti. A sportesemények rendezése mellett Szaúd-Arábia a nők jogait illetően is liberálisabb megközelítést alkalmaz, és nyitottabb kül- és gazdaságpolitikát folytat, amivel a nemzetközi sportélet egyik legfontosabb szereplőjévé válhat.