Fidesz-KDNP konfliktus Dunaújvárosban egy volt MSZP-s polgármesterjelölt miatt

Dunaújvárosban a Fidesz és a KDNP közötti egység megbomlani látszik, miután a kormánypártok egy korábbi szocialista politikust, Magyar Andrást indítják polgármesterjelöltként. A helyi KDNP elnöke, Kis Péter eredetileg kijelentette, hogy nem tudja támogatni a jelöltet. Azonban a KDNP Fejér megyei elnöke, Nyikos László közleményben cáfolta a konfliktust, és kijelentette, hogy a pártszövetség közös jelölteket állít, és Magyar András a KDNP dunaújvárosi polgármesterjelöltje.

A Dunaujvaros.com által megszerzett információk szerint Kis Péter egy levélben világosan kifejtette, hogy a szervezet nem kívánja támogatni a "szocialista ejtőernyőst". Kis Péter szerint Magyar András jelölését nem tudják elfogadni, és kifejezte, hogy nem tudja elképzelni egy olyan városvezetést, ahol egy baloldali beállítottságú polgármester a Fidesz országos választmányának utasításait követi. Nyikos László azonban hangsúlyozta, hogy Magyar András a legjobb választás Dunaújváros és a Dunaújvárosban élők számára, és ő az a személy, aki végre valódi fejlődést tud hozni a városnak az elkövetkező évekre.

A döntés a jelölésről Mészáros Lajos országgyűlési képviselő és Molnár Krisztián választókerületi elnök által, szűk körben született meg, a KDNP-t pedig nem vonták be az egyeztetésbe. A helyi KDNP elnöke emellett arra is utalt, hogy a döntéseket a Fidesz budapesti központjában hozzák meg, és ezeket Magyar Andrásnak is végre kellene hajtania, amennyiben megválasztják.

Kis Péter levelében kifejtette, hogy nem tudja elképzelni egy olyan városvezetést, ahol egy baloldali beállítottságú polgármester a Fidesz országos választmányának utasításait követi, és hozzátette, hogy a városvezetésben nem az országos politika csatáit kell kicsiben játszani, hanem pártállástól függetlenül össze kell fogni a közösséget a város előtt álló feladatok megvalósítása érdekében. Nyikos László közleményében azonban sajnálatosnak nevezte, hogy Kis Péter magánvéleményét a baloldali sajtó a KDNP álláspontjaként próbálta beállítani, és hangsúlyozta, hogy a kereszténydemokraták az összetartásban hisznek, nem pedig a széthúzásban.

A Fidesz helyi szervezetében korábban is voltak feszültségek, amelyek akkor éleződtek ki, amikor Gombos István, a korábbi alpolgármester, összeveszett a bizottsági pozíciók miatt és kilépett a Fidesz frakcióból. A lap információi szerint Lőrinczi Konrád, a Fidesz egyetlen egyéni mandátumot szerzett képviselője sem volt hajlandó Magyar András csapatában indulni, és így faképnél hagyta a párttársait.

Mészáros Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Magyar Andrást egy igazi integratív személyiségként mutatta be, aki egyaránt meg tudja szólítani a különböző politikai nézetű városlakókat. Magyar András jelölését a múlt héten mutatta be a Fidesz-KDNP és a Jövő Új-Városáért Egyesület (JUVE) közös polgármesterjelöltként Dunaújvárosban, és a Fidesz helyi országgyűlési képviselője, Mészáros Lajos is gratulált neki. Mészáros Lajos Facebook-oldalán kifejtette, hogy örül annak, hogy "Magyar András személyében egy igazi lokálpatrióta lett a pártcsaládom polgármesterjelöltje szeretett városomban, Dunaújvárosban" és hangsúlyozta, hogy a városvezetésben nem az országos politika csatáit kell kicsiben játszani, hanem pártállástól függetlenül össze kell fogni a közösséget.

2019 októberében az egykori jobbikos országgyűlési képviselőt, Pintér Tamást az ellenzéki összefogás jelöltjeként elsöprő többséggel választották polgármesterré a hagyományosan balra húzó iparvárosban. Akkor a voksok 56 százalékát szerezte meg, ezzel legyőzte a város fideszes polgármesterét, Cserna Gábort. Pintér tavaly novemberben bejelentette, hogy június 9-én ismét a Rajta Újváros! Egyesület színeiben méreti meg magát. Magyar András pár éve még az MSZP-ben politizált, és egy kiszivárgott hangfelvétel szerint kritikusan nyilatkozott a 2022-es választáson induló közös ellenzéki képviselőjelöltről, Kálló Gergelyről. A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után Magyar lemondott a helyi szervezet vezetéséről, és kilépett az MSZP-ből.