Veszprém megye politikai arculata és a kétharmad elvesztése

Veszprém megye politikai térképe igen változatos, ahol a jobboldali dominancia ellenére is történtek meglepetések, mint például a Fidesz kétharmados többségének elvesztése 2014 és 2018 között. A megye gazdasági és turisztikai jelentősége mellett politikai színezete is sokrétű, ahol a baloldalnak is sikerült már győzelmet aratnia.

A megye gazdasági profilját tekintve a turizmus és az ipar egyaránt meghatározó szerepet játszik. A múltban a bauxitbányászat és az alumíniumipar volt a legdominánsabb, amelyhez kapcsolódik a 2010-es ajkai vörösiszap-katasztrófa is. A regionális versenyképesség területén belül jelentős nyugat-keleti eltérések figyelhetők meg, ahol a nyugati rész, mint például Veszprém és Balatonfüred gazdagabb, míg az Ajka-Sümeg-Tapolca által közrefogott területek szegényebbek.

A turizmus a Balaton és a borvidékek, természeti kincsek, valamint az épített örökségek révén kiemelkedő. 2023-ban Veszprém Európai Kulturális Főváros volt, ami jelentős beruházásokat és eseményeket hozott a régióba. Ugyanakkor a Balaton északi partjának beépítése is komoly viták tárgya, ahol a helyi civilek törekvései gyakran nem elegendőek a befektetői érdekcsoportok visszaszorításához.

Pápa városa, ahol Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke született, jelentős történelmi és kulturális örökséggel rendelkezik, és a turizmus fontos bevételi forrás. A várost mindig jobboldali polgármester vezette, jelenleg Áldozó Tamás áll a város élén, de a kihívója Grőber Attila, a DK tagja lesz, aki mögé az összes 2022-ben összefogott ellenzéki párt beállt.

Az ipari múlt ellenére a baloldal 1994 óta nem tudta a megye országgyűlési kerületeinek többségét megnyerni, de 1998-ban a jobboldal minden kerületet megszerezte. 2010 óta pedig a Fidesz-KDNP jelöltjei szerezték meg az összes mandátumot egyéniben, kivéve 2014 és 2018 között, amikor két időközi választáson vereséget szenvedtek.

2015-ben Kész Zoltán, a baloldali pártok támogatását élvező független jelölt nyert a veszprémi kerületben, míg a tapolcai kerületben a jobbikos Rig Lajos diadalmaskodott. Ezek a győzelmek időlegesen megtörték a kormánypárti koalíció kétharmados többségét a parlamentben. A 2015 nyarán kirobbant migrációs válság azonban új tematizációs lehetőséget jelentett a kormányoldalnak.

A városvezetés terén Tapolcán és Ajkán deklaráltan ellenzéki polgármesterek vannak hatalmon. Tapolcát Dobó Zoltán, míg Ajkát Schwartz Béla vezeti, mindketten idén is indulnak a város irányításáért. A megyeszékhelyen, Veszprémben az ellenzéki lista jobban teljesített 2022-ben, így Hartmann Ferencnek, az ellenzéki közös jelöltnek jó esélyei vannak a kormánypárti Porga Gyulával szemben.

A megye nyugati részén a kormánypártok növelték támogatottságukat, míg a Balaton térségében a Fidesz támogatottsága stagnál vagy csökken. Balatonfüreden a DK-MSZP-Párbeszéd szövetségnek és a Momentumnak is van saját polgármesterjelöltje a hivatalban lévő Bóka Istvánnal szemben.