Chikán Attila: Irányváltás szükséges a gazdaságpolitikában

Chikán Attila, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere szerint a magyar gazdaságpolitikának új irányt kellene vennie, mivel a jelenlegi nem célravezető, és lassú lecsúszás lesz az eredménye.

Chikán Attila, közgazdász és egyetemi tanár, aki a héten Veiszer Alinda műsorának vendége volt, kifejtette, hogy a magyar államháztartás már most elérte a hiánycél kétharmadát, ami felveti a kérdést, hogy a kitűzött hiánycélok miért nem működnek. A gazdaság versenyképességének megőrzése érdekében szerinte a gazdaság szerkezetét és a befektetések irányát alapvetően át kellene gondolni.

A közgazdász emlékeztetett arra, hogy már több mint egy évtizede jelezte egy csoport közgazdásszal együtt, hogy a gazdaságpolitika nem megfelelő, és a társadalmi körülmények nem felelnek meg a magyar gazdaság valós igényeinek. Az oktatás, az egészségügy és a szociális ellátórendszer az elmúlt években háttérbe szorult.

Chikán Attila szerint az iránytévesztés következményeként Magyarország a kelet-közép-európai országok közül az élbolyból az utóbbi helyekre került, és bár nem élünk rosszabbul, mint korábban, más országok sokkal gyorsabban fejlődtek.

Az egykori gazdasági miniszter szerint a magyar gazdaság monokulturális irányba tart, ami nem ígéretes a jövő szempontjából. A növekedési rátánk nem rossz, de a versenyképesség szempontjából a növekedés mellett az inflációra, az egyensúlyra és a költségvetésre is figyelni kell, hiszen ezek egymást tartják.

A műsorvezető kérdésére, hogy miért versenyképesebb Csehország, és miért csak a fele a magyar termelékenységi mutató a nyugat-európaiakénak, Chikán azt válaszolta, hogy ez nem a magyar munkaerő rosszabb teljesítményéből fakad, hanem abból, hogy a magyar gazdaság nagy része alacsony hozzáadott értékű iparágakban és szolgáltatásokban van jelen.

A hatékonyságot a beruházások mértéke és a korrupció is befolyásolja, valamint a magyar dolgozók egészségi állapota, tudásszintje és várható élettartama is. Chikán Attila szerint a gazdaságpolitikai irányváltás mellett társadalompolitikai változásra is szükség van, és helyre kellene állítani a nyugati orientációt a nemzetközi kapcsolatrendszerben, továbbá az egészségügyi és az oktatási rendszert kellene talpra állítani máshonnan elvett pénzekkel, akár áldozatok árán is.

„Nagyon-nagyon nehéz elképzelni belátható időn belül a kimozdulást, mert kiépültek azok a mechanizmusok, amelyek ebben az állapotban tartják a gazdaságot és a társadalmat” – mondta Chikán Attila, hozzátéve, hogy már alig-alig találni olyan mutatót, amiben ne lennénk Európa végén.

Chikán Attila hangsúlyozta, hogy az egészségügyi és az oktatási rendszer helyreállításához elsősorban nem a pénz, hanem a szándék hiányzik leginkább.

Az interjút teljes egészében, havi díjért cserébe ezen a felületen lehet megnézni.