A SpaceX bemutatja az Eva űrszkafandert

A SpaceX Eva néven mutatta be legújabb fejlesztését, amelyet a vállalat űrhajóinak utasai viselhetnek a jövőben.

A NASA évtizedek óta nem készített új szkafandereket az űrhajósok számára, ezért nem meglepő, hogy a régi tervezésű űrruhák használata mára életveszélyessé vált. A szervezet 2023 márciusában bemutatta azt az új fejlesztést, amelyet az Axiom Space nevű céggel közösen készített el, és amelyben az űrhajósok 2025-ben a Hold felszínére léphetnek majd.

A SpaceX azonban saját szkafandert is fejleszt, amely ígéretük szerint még nagyobb mozgási szabadságot és letisztultabb kinézetet biztosít majd, mint a NASA Artemis-küldetésekre tervezett űrruhája. Emellett a SpaceX Eva szkafander egy head up display-t, azaz szem elé vetített kijelzőt is tartalmazni fog, amely a legfontosabb információkat jeleníti meg, például az oxigénszintet.

A NASA korábbi űrruháinak is volt kijelzője, de az csak a csuklóra rögzítve található meg, és olyan alapvető információkat mutat, mint például az oxigénellátás. A SpaceX új fejlesztése, az Eva, ezen változtat, és egy karcsúbb, kényelmesebb viseletet kínál, amely kevesebb helyet foglal a tároláskor.

A szkafander sisakját 3D nyomtatással hozták létre, és a ruhán található egy speciális cipzár is, amely a gyors és egyszerű fel- és levételt teszi lehetővé. A beépített létfenntartó rendszer révén az űrhajósok teljesen leválhatnak az űrhajókról és űrállomásokról.

A head up display az egyik legnagyobb újdonság, amely jelentősen megkönnyítheti az űrhajósok munkáját, hiszen így a ruha rendszerét figyelemmel kísérhetik anélkül, hogy el kellene venniük a szemüket a végzett feladatról.

Ez a fejlesztés különösen fontos lehet a SpaceX jövőbeli űrmissziói szempontjából, mint például a Starship rakéta negyedik repülése, amelyet Elon Musk, a SpaceX vezérigazgatója szerint 3-5 héten belül terveznek végrehajtani. A Starship a SpaceX űrkutatási törekvéseinek kulcsfontosságú eleme, amelyet kifejezetten űrhajósok Holdra és további úti célokra történő szállítására fejlesztettek ki.