Spanyolországban lelőtték azt az orosz pilótát, aki 2023-ban egy Mi-8-as katonai helikopterrel Ukrajnába szökött. Makszim Kuzminov golyók lyuggatta holttestét egy mélygarázsban találták meg a dél-spanyolországi Villajoyosa kisvárosában, nem messze Alicantétól.

A La Información című lap, amely elsőként számolt be a kivégzésről, úgy értesült, hogy a hatóságok két gyanúsítottat keresnek, akik autóval menekültek el a helyszínről. A gépkocsit később kiégve találták meg egy másik településen. Az EFE spanyol hírügynökség szerint az expilóta ukrán útlevéllel, álnéven élt Spanyolországban.

A férfi tavaly augusztusban repült át gépével Oroszországból Ukrajnáb állítólag egy több hónapig tartó titkosszolgálati akció eredményeképp. Az Ukrajinszka Pravda akkor arról számolt be, hogy a gépet vezető pilóta családját már korábban Ukrajnába költöztették. 

Világos volt számomra, hogy amit Oroszország csinál, az háborús bűntett, és hogy nem akarok részt venni benne. Van odaát két lakásom, közel a nyugdíjam, viszonylag jó volt a fizetésem, szóval sok minden tarthatott volna ott. De ez nekem nem annyira számít. Számomra az a legfontosabb, hogy ne vegyek részt ezekben a háborús bűncselekményekben

– mondta dezertálása után az euronews.com portálnak.

A kijevi vezetés 2022 áprilisában jutalmat tűzött ki működőképes orosz haditechnika átadására. Az ukrán állam a legtöbbet, több mint 920 ezer eurót (360 millió forintot) harci repülőgépekért ígér. A moszkvai állami televízió ősszel közölte, hogy az orosz titkosszolgálat megbízást kapott a "hazaáruló" megölésére. Úgy látszik, hamar megtalálták a módját.