Kondor Vilmos: Sevso városának mesés kincsei

"Jó, ilyet még nem láttam" – emelte fel a gang mocskos kövezetéről Kuthy a nehéz fémtálat. A gyilkosság helyszínén a detektív, Nemes Albert és társa, Kuthy a szomszédokat kérdezik ki, miközben a nyomrögzítők dolgoznak, és a mentők elszállítják az áldozatot. A nyomozás során egy értékes, római kori tál kerül elő, amelynek felirata "Pelso" – a Balaton római kori neve. A tál hasonlít azokhoz a leletekhez, amelyeket Gorsiumban találtak. A gyanúsított, Szilvási Ernő nem beszél, de kiderül, hogy ő és az áldozat is Székesfehérváron szolgáltak '44-ben. A nyomozás Gorsiumba, majd egy titokzatos Sevso nevű római város feltételezett helyszínére vezet, ahol egy kisfiú, Józsika állítja, hogy ő találta meg a tálhoz hasonló kincseket.

A gyilkosság helyszínén a detektív, Nemes Albert és társa, Kuthy a szomszédokat kérdezik ki. Az egyik szomszéd asszony azt állítja, hogy hallotta az áldozat kiabálását, amelyben négy ember halálát emlegette. A nyomozás során egy értékes, római kori tál kerül elő, amelynek felirata "Pelso" – a Balaton római kori neve. A tál hasonlít azokhoz a leletekhez, amelyeket Gorsiumban találtak, egy gazdag római településen, amely a Balaton közelében helyezkedett el.

A gyanúsított, Szilvási Ernő nem beszél, de kiderül, hogy ő és az áldozat is Székesfehérváron szolgáltak '44-ben. A nyomozás Gorsiumba vezet, ahol a régészek megvizsgálják a tálat, és megállapítják, hogy az i. sz. harmadik vagy negyedik századból származhat, és felbecsülhetetlen értékű. A régészek szerint a tál eredetileg akárhol megtalálható lehetett a környéken.

A nyomozás egy titokzatos Sevso nevű római város feltételezett helyszínére vezet, ahol egy kisfiú, Józsika állítja, hogy ő találta meg a tálhoz hasonló kincseket. A fiú szerint a város gazdag volt, és számos kincset rejtett. A kisfiú vezetésével a nyomozók egy alagúthoz érkeznek, ahol a fiú szerint a kincsek találhatók. A tál, amelyet a gyilkosság eszközeként használtak, a kisfiú szerint a legszebb darab a kincsek közül.