Bíróság elé állhat az ausztrál gombás gyilkos

Ausztráliát tavaly nyáron rázta meg egy szörnyű esemény, amikor egy családi ebéd után három ember életét vesztette. Az eset középpontjában egy nő áll, akit most gyilkossággal és gyilkossági kísérlettel vádolnak.

Leongatha, egy Melbourne-től nem messze fekvő kisvárosban történt a tragédia, ahol Erin Patterson, a 49 éves házigazda családi ebédet rendezett, amelyen részt vettek volt férje szülei és rokonai. Az ebéd után a vendégek rosszullétre panaszkodtak, és kórházi kezelésre szorultak, végül hárman meghaltak.

A rejtélyes esemény kapcsán felmerült, hogy miért nem esett baja a házigazdának és gyermekeinek. Később kiderült, hogy az exférj, Simon Patterson is meghívást kapott az ebédre, de nem jelent meg.

Simon Patterson korábban, 2022 májusában, súlyos gyomorpanaszok miatt került kórházba, és hosszú időt töltött mesterséges kómában, de túlélte a megpróbáltatásokat. Ezt követően vált el feleségétől és költözött vissza szüleihez.

Erin Patterson a rendőrségi kihallgatás után szabadon távozhatott, de a nyomozás során továbbra is gyanúsítottként kezelték, és gyermekeit ideiglenesen elhelyezték.

A vádak szerint Erin Patterson háromrendbeli gyilkossággal és ötrendbeli gyilkossági kísérlettel áll szemben. Az öt kísérlet közé tartozik a lelkipásztor, Ian Wilkinson, aki az ebéden megmérgeződött, de túlélte, az exférj, aki nem jelent meg az ebéden, valamint három további eset, amikor állítólag megpróbálta megölni volt férjét 2021 és 2023 között.

A tárgyalás kezdete egyelőre ismeretlen, a Guardian beszámolója szerint jelenleg azon vitáznak, hogy melyik bíróságon kerüljön sor a tárgyalásra. A hétfői meghallgatáson a bíró és az ügyvédek ezen vitatkoztak, Patterson pedig a tárgyalás helyszínének Leongathához közeli Morwellben való megtartását szeretné, még ha ez előzetes letartóztatását jelenti is.

Erin Patterson a rövid meghallgatáson figyelmes volt és jegyzetelt, korábban a rendőrségnek azt vallotta, hogy nem akart ártani a vendégeinek. A vádlottat tavaly novemberben tartóztatták le, és azóta másodszor állt bíróság elé, ahol videón keresztül, a melbourni börtönből jelentkezett be a meghallgatására. Még nem tett vallomást, és nem kérte, hogy óvadék ellenében szabadlábra helyezzék. A bíróság május 7-én dönt arról, hogy az ügyészség bizonyítékai elegendőek-e ahhoz, hogy esküdtszék elé terjesszék azokat.

Tavaly júliusban Erin Patterson ebédre invitálta volt férjét (két gyermeke apját), a volt férj szüleit, Don és Gail Patterson-t, nagynénjét, Heather-t és a nagynéni férjét, Ian Wilkinson tisztelest a Victoria állambeli Leongathában található otthonába. Patterson exe visszautasította a meghívást, a többiek viszont elfogadták, és el is fogyasztották a Patterson által készített gombával töltött Wellington bélszínt.

Az exférj, Simon Patterson hetvenéves szülei, Don és Gail, valamint Gail 66 éves húga, Heather pár nappal később a kórházban haltak meg. Heather férje, a 68 éves Ian Wilkinson tiszteletes hét hetet töltött a kórházban, ő túlélte a mérgezést.

A rendőrség szerint mind a négyük tünetei megegyeztek a vadon élő Amanita phalloides, más néven a gyilkos galóca okozta mérgezéssel. A gyanú hamar a 49 éves Erin Pattersonra terelődött.

Victoria államban gyilkosságért életfogytiglani börtönbüntetés, gyilkossági kísérletért pedig 25 év börtönbüntetés szabható ki.