Ahmadenizsád budapesti látogatása rejtélyeket vet fel

A volt iráni elnök, Mahmúd Ahmadenizsád budapesti látogatása több kérdést is felvet, és a diplomáciai források szerint valószínűleg nem csupán előadások megtartása volt a célja. A hvg.hu információi szerint a látogatás mögött más célok is húzódhattak meg, például egy fontos találkozó lebonyolítása. A magyar kormányzat tagjai nem találkoztak a volt államelnökkel, és Gulyás Gergely miniszter szerint egyetemi előadásokat nem lehet betiltani egy szabad országban. Az NKE, ahol Ahmadenizsád előadást tartott, a katonai titkosszolgálat fennhatósága alatt áll, ami további kérdéseket vet fel a látogatás kapcsán.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) meghívására érkezett Mahmúd Ahmadenizsád, aki az iráni nukleáris fegyverkezés atyjaként is ismert, és szélsőséges nézeteiről, mint például Izrael eltörléséről és a holokauszt tagadásáról. A magyarországi zsidó szervezeteket és Közel-Kelet-szakértőket is meglepte a meghívás, és nem értik, hogy a kormány miért engedélyezte ezt.

A látogatás hátterében álló okok

A látogatásról a legmagasabb kormányzati szinten kellett tudniuk, mivel Ahmadenizsád a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kormányváróját használta, ami egy VIP-váróhoz hasonló szolgáltatás, és nem csak a kormányzat meghívására érkezők vehetik igénybe. A miniszterelnök, Orbán Viktor és a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter hosszú évek óta erős szövetséget építenek Izraellel, így kizárt, hogy a látogatásról ne tudtak volna előzetesen.

A hvg.hu forrásai szerint a látogatás valójában egy fedősztori lehetett, és a volt iráni elnök neve nem a környezetvédelemmel, hanem szélsőséges nézeteivel forrt össze. A diplomáciai források szerint lehetséges, hogy a legfelsőbb izraeli körök tudtak a látogatásról, és jóváhagyták azt, vagy éppen ők maguk is szerepet játszottak benne. Ugyanakkor, mivel Magyarország erős izraeli szövetséges, Irán jóváhagyása is szükséges lehetett a látogatáshoz, ami arra utalhat, hogy a látogatás mögött iráni-izraeli ügy állhat.

A látogatás lehetséges következményei

Amennyiben Izrael előzetesen nem tudott a látogatásról, a történtek érthetetlenek lehetnek, tekintettel arra, hogy Magyarország az izraeli-palesztin konfliktusban egyértelműen Izrael mellett állt ki. A kormánynak nem kell attól tartania, hogy a látogatás végzetes sebet ejtene a két ország kapcsolatán, de az esemény árthat a kapcsolatoknak, ha Izrael tudtán kívül történt.

Árnyékdiplomácia és a látogatás valódi célja

A diplomáciai gyakorlatban előfordul, hogy két ellenséges fél képviselői titokban háttérmegbeszéléseket folytatnak egy harmadik országban. Az NKE katonai titkosszolgálat fennhatósága alatt áll, ami további jelentőséget adhat a látogatásnak, különösen mivel Irán nemzetközi szankciók alatt áll, és Izrael legveszélyesebb ellensége. Azonban kevésbé valószínű, hogy Ahmadenizsád egy fontos iráni-izraeli háttértárgyalás kulcsszereplőjeként jött volna Budapestre.