A magyar hadseregnek fel kell készülni a konfliktusra

A Honvéd Vezérkar főnöke, Böröndi Gábor vezérezredes szerint a magyar hadseregnek fel kell készülnie a konfliktusra, ami az alap rendeltetése. Ezt a Ludovika Fesztivál részeként megtartott Száznapos ünnepségen mondta szombaton Budapesten.

A vezérkari főnök a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának rendezvényén beszélt arról, hogy a Magyar Honvédség jelenleg történetének legnagyobb átalakításán megy keresztül. Kiemelte, hogy a leendő tiszteknek és vezetőknek az a feladatuk, hogy a 21. század kihívásainak megfelelő honvédséget vezessenek.

Böröndi Gábor hangsúlyozta, hogy a környező térségekben háborús konfliktusok zajlanak, a Nyugat-Balkán biztonsága kétséges, migránshullámok érhetik el Európát, Gázában hadműveletek folynak, és az egész világ forrongásban, átalakulóban van. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korábban megszokott doktrínák és szabályzatok hamar elavulhatnak, és ezért kiemelten fontos a felkészült, elkötelezett tisztek jelenléte. "Azok a doktrínák, szabályzatok, amelyeket eddig hittünk, lehet, hogy már holnap nem érnek semmit" – mondta a vezérkari főnök, hozzátéve, hogy soha nem volt annyira szükség felkészült, elkötelezett tisztekre, mint most.

A vezérezredes elvárását fejezte ki a jövő tiszteivel szemben, hogy mint ludovikás elődeik, ők is jó tisztek legyenek, akik képesek lesznek embereket vezetni akár konfliktusban is. "Elvárom önöktől, hogy ugyanúgy, mint ludovikás elődeik, jó tisztek legyenek. Embereket fognak vezetni hamarosan, akár konfliktusban is" – fogalmazott.

Schmittné Makray Katalin zászlóanya a végzős tiszteknek azt üzente, hogy a haza szolgálata az egyik legszebb hivatás, és ludovikás tisztnek lenni egyben védjegy, rang, hivatás és büszkeség.

A száznapos ünnepség a végzős honvéd tisztjelöltek számára az augusztus 20-i, Kossuth téri ünnepélyes tisztavatás előtti utolsó, meghatározó ceremónia volt. A rendezvényen a hagyományoknak megfelelően a kiemelkedő tanulmányi eredményt elért honvéd tisztjelöltjei elismeréseket vehettek át.

A Ludovika Fesztivál pénteki napján Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is részt vett, aki pódiumbeszélgetésen szerepelt.