A Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának kitüntetése megmarad

Nem vonja vissza a főváros a II. kerületi Cseppkő Gyermekotthon igazgatójának, Herczeg Krisztiánnak a kitüntetését, annak ellenére, hogy az intézet egy korábbi nevelője kislányokkal aludt együtt és egyéb kifogásolt magatartást tanúsított – számolt be a Magyar Hang.

A Népszava és a Blikk információi szerint a nevelő ellen 2011-ben készült jelentés, amely szerint a nevelő rendszeresen intimebb viselkedést tanúsított a lányokkal szemben: „ölbe vette, szájon csókolta” őket, birkózott velük, az ágyukban aludt, sőt, „arra is volt példa, hogy együtt fürdött velük”. A rendőrség bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet, és a nevelő közös megegyezéssel távozott az otthonból. Tíz évvel később, 2021-ben Herczeg Krisztián, a gyermekotthon jelenlegi igazgatója megkapta a Bárczy István-díjat, amelyet korábban egy másik gyermekotthon, a bicskei intézmény szexuális zaklatásért elítélt igazgatója is átvehette.

Kiss Ambrus, az általános főpolgármester-helyettes kijelentette, hogy „méltatlan lenne párhuzamot vonni” a cseppkői és a bicskei eset között, mivel a Cseppkő Gyermekotthon esetében nem az intézményvezető ellen folyt vizsgálat vagy jogerős ítélet. Herczeg Krisztián 2010 végén került az intézmény élére, és az említett ügyben, amely a kinevezése előtti időszakban történt, ő maga kezdeményezett eljárást.

A fővárosi döntés egyik indoka, hogy a Cseppkő Gyermekotthon 2013 óta állami, nem pedig fővárosi fenntartásban működik, ezért nem vonják vissza a díjat. Az érintett nevelő most bárhol dolgozhat, nincs priusza.

A Magyar Hang felvetésére, miszerint, ha egy nevelő csókolózhatott kislányokkal, az nem mond el túl sok jót az intézményvezetéséről, Kiss Ambrus azt mondta: Herczeg 2010 végén érkezett a gyermekotthon élére, és az ügyben, amely a kinevezése előtti időszakban kezdődött, éppen ő kezdeményezett eljárást. A főváros már csak azért sem lát okot a díj visszavonására Herczegtől, mert teljesen más az ügy, mint a bicskei. Ráadásul az intézmény, aminek jelenleg is Herczeg a vezetője, 2013 óta állami, nem pedig fővárosi fenntartásban van.

Kiss Ambrus hozzátette, hogy a bicskei ügy ráirányította a figyelmet a gyermekvédelemre, és hogy „sok teendőnk van még”. Említést tett a napokban megalakult Fővárosi Áldozatvédelmi Fórumról, amelyen sok civil szervezet, a kerületek és a kormány, a rendőrség képviselői is jelen voltak, és nemcsak a gyermekvédelemben, de kapcsolati erőszakban érintettek védelme érdekében is jött létre. Bár a fővárosi önkormányzathoz már nem tartoznak gyermekvédelmi intézmények, de abból a szempontból teendőnk van, hogy ezeknek a szereplőknek a koordinációját elősegítsük. A díjra egyébként a fideszes Láng Zsolt terjesztette fel az igazgatót.