A MÁV-VOLÁN-csoport felhívása az erőszak ellen

A MÁV-VOLÁN-csoport arra kéri az utasokat, hogy legyenek társak a közlekedésben, és hívja fel a figyelmet a jegyvizsgálók és járművezetők elleni erőszak súlyos következményeire.

A közlekedési vállalat szerint az utazási jogosultságok ellenőrzésekor gyakran alakulnak ki konfliktusok, különösen akkor, ha az utasok nem rendelkeznek érvényes menetjeggyel. A MÁV-START-nál az elmúlt években csökkent az erőszakos cselekedetek száma, de 2023-ban ismét növekedést tapasztaltak, közel 40 százalékosat. Tavaly 78, idén az első negyedévben pedig már 24 erőszakos esetet regisztráltak, ebből 10 alkalom tettlegesség, 14 pedig tettleges becsületsértés.

A jegyvizsgálók elleni támadások között szerepel a leköpés, megdobálás, lökdösés, ütés, rúgás, sörrel leöntés és még késsel történő megsebesítés is. Egy esetben egy ellenőrt dobócsillaggal támadtak meg, aki a rendszeresen ugyanazon a vonalon utazó agresszív csoport egyik tagjától szenvedett el támadást.

A VOLÁNBUSZ-nál havonta többször történik fizikai támadás, a szóbeli atrocitások pedig mindennaposak. Az elmúlt közel egy évben 109 esetben kértek rendőri segítséget, ebből 33 eset fajult tettlegességig. A legdurvább esetek között volt, ahol a munkatársak súlyos sérüléseket szenvedtek, többek között eltört orr, kilazult fogak, zúzódások, fej-, borda- és bokasérülések.

A MÁV-START 169 testkamerát szerzett be a jegyvizsgálók számára, és a KISS és FLIRT motorvonatok beépített kamerarendszerrel rendelkeznek. A Volánbusz járművein és az állomásokon is működnek kamerarendszerek, amelyek a rendőrség számára hasznosak az eljárások során.

Egy esetben, amikor egy asszony többször megütött egy buszsofőrt, a bíróság gyorsított eljárásban két év börtönre és két év közügyektől való eltiltásra ítélte az elkövetőt.

A MÁV-VOLÁN-csoport hangsúlyozza, hogy minden esetben rendőrségi feljelentést tesznek, és a rendőrséggel együttműködve dolgoznak a támadások visszaszorításán. A cégcsoport kiáll munkatársai mellett és üzeni, hogy a közfeladatot ellátó személyek elleni erőszak elfogadhatatlan. A jegyvizsgálók, az autóbusz-vezetők, a mozdonyvezetők, a HÉV járművezetők és a rendészek is közfeladatot ellátó személyek, tettleges bántalmazásuk bűncselekménynek számít, az elkövető súlyos büntetésre számíthat, tette szabadságvesztést is vonhat maga után. A MÁV-VOLÁN-csoport célja, hogy kollégái biztonságban végezhessék a munkájukat és egyetlen egy bűncselekmény se maradjon jogkövetkezmény nélkül.