Lázár János és Magyar Péter összeesküvés-elméletek a Hard Talk Puzsér Róberttel eseményen

A Hard Talk Puzsér Róberttel szombati eseményén a publicista Magyar Péterrel beszélgetett Kóczián Péter moderálása mellett, ahol szóba került többek között Orbán Viktor és az Európai Unió is.

Puzsér Róbert azzal kezdte, hogy „van körülötted egy politikai földindulás, de viszonylag keveset tudtunk meg a politikád tartalmáról”, mire Magyar Péter azt válaszolta, hogy ez nem igaz. Magyar Péter szerint még mindig fideszes lehet, mivel Gulyás Gergely a Kormányinfón említette, hogy van 47 ezer forint tajdíjtartozása, de ő azt hitte, kirúgták. A Tisza Párt alelnöke elmondta, hogy március 15-én kezdte és április 6-án folytatta kifejteni politikai nézeteit, legalább 15-20 pontban megosztva véleményét az országról, és az eddigi tüntetéseken már részletesen beszélt erről.

Magyar Péter 2002-t és 2006-ot említette meghatározó évekként, 2002-ben a Fidesz egy jó kormányzás után veszítette el a választást, mert elfelejtettek kampányolni. 2006-ban az őszödi beszéd és a rendőri túlkapások hatására ügyvédjelöltként védett barátokat.

A politikus arról is beszélt, hogy a Fidesz belső körében arra trenírozták az embereket, hogy ha nem a Fidesz nyer, akkor Gyurcsány Ferenc jön, majd később Soros György, Brüsszel és a migránsok lettek az új ellenségképek. 2018-tól, amikor volt felesége, Varga Judit államtitkár lett, még inkább belelátott a politikai világba, és bár jelezte a kritikát befelé, a 2022-es választáson már befogott orral szavazott a Fideszre.

Puzsér Róbert arra kérte Magyar Pétert, hogy nevezzen meg három olyan eseményt, ami lecsapta nála a biztosítékot. Magyar Péter 2007-et említette, amikor „ellopták az áldozatoknak szánt pénzt”, 2021-ben pedig a viharveszély miatt lemondták az augusztus 20-i tűzijátékot, és nem sokkal később leváltották a meteorológiai szolgálat vezetőjét. A harmadik eseményként Leslie Mandoki születésnapját említette, ahol Orbán Viktorral és Rogán Antallal együtt vett részt, de a részleteket nem osztotta meg.

Puzsér Róbert felvetette az összeesküvés-elméletet, hogy „Lázár János rövid távon veled puccsolja Rogán Antalt, hosszabb távon Orbán Viktort?”. Magyar Péter cáfolta az összeesküvés-elméletet, de elismerte, hogy Lázár János ügyesen helyezkedik, és azt mondta, sok mindent szeretne, azt nem, hogy Lázár János legyen a miniszterelnök.

Magyar Péter szerint ha becsvágyról lenne szó, akkor már régen politikai pozícióban lenne, de jelenleg leginkább egy alvásra vágyik és arra, hogy a gyerekeivel találkozzon. A Tisza Párt alelnöke elmondta, hogy bár van tizenöt csapattársa és EP-képviselőjelöltjeik is, de mindenki azt mondta neki, hogy június 9-ig ez one man show.

Magyar Péter Orbán Viktorról úgy vélekedett, hogy egykor demokratikus hősnek indult, és 1998-2002 között kiemelkedett a magyar politikai kínálatból. A politikus szerint Orbán Viktornak valaha volt egy őszinte víziója az országról, de időközben lecserélte a szavazóit.

Az Európa-politikájáról szólva Magyar Péter kijelentette, hogy nem hisz az európai egyesült államokban, és nem szeretné, ha az uniós pénzek felfüggesztésével a magyar kis- és középvállalkozókat, gazdákat, valamint a szociális és egészségügyi intézményeket érné hátrány. Hozzátette, nem hisz abban, hogy az ellenzék helyett Brüsszel fogja Orbán Viktort leváltani, és nem támogatja, hogy magyar EP-képviselő olyan állásfoglalást szavaz meg, ami után fel kell függeszteni az uniós pénzeket, mert ez az országnak árt.

Magyar Péter hangsúlyozta, hogy nem fogad el külföldi finanszírozást, és nem találkozott sem az amerikai nagykövettel, sem amerikai üzletemberekkel. A politikus szerint súlyos szuverenitási kérdés, hogy van egy Szuverenitásvédelmi Hivatal, amelynek elnöke Magyar Péterrel indította az első eljárást, miközben a Fidesz dolgozik amerikai kampánytanácsadókkal.

A beszélgetés végén Magyar Péter üzent Menczer Tamásnak és Deutsch Tamásnak is, hangsúlyozva, hogy nem háborúpárti, és szigorú szabályozást szeretne a migrációval kapcsolatban.

Medgyessy Péter, volt kormányfő szerint Magyar Péternek helye van a magyar politikai palettán, és nem tartja valószínűnek, hogy a jogász, akit néha üstökösként emlegetnek, gyorsan eltűnne a köztudatból. Medgyessy úgy véli, hogy a jelenlegi kormány legkorábban 2026-ban, a választásokon bukhat meg, és nem tartja valószínűnek az előrehozott választások lehetőségét. Az Európai Unió 20 éves csatlakozásának közelgő évfordulójával kapcsolatban a volt kormányfő a házassághoz hasonlította az EU-tagságot, hangsúlyozva, hogy az elvárások és illúziók után csak idővel derül ki, hogy nem minden úgy sül el, ahogy azt előre eltervezték. Medgyessy szerint a közelgő EP-választások egyfajta közvélemény-kutatásként szolgálnak, amely megmutatja, hogyan gondolkodnak a magyar emberek a jelenlegi hatalomról és milyen változást, irányt szeretnének a jövőben.