„Migráns, menj haza!”: Bőrszíne miatt vertek meg egy külföldi férfit Budapesten

A Pesti Központi Kerületi Bíróság előkészítő ülést tartott, ahol öt embert vádolnak közösség tagja elleni erőszak bűntettével, mert 2020-ban bántalmaztak egy arab férfit.

A vádirat szerint 2020. december 20-án délután öt személy az arab népcsoporthoz tartozó férfit bántalmazta egy villamosmegállóban, mert faji különbözősége miatt elhatározták, hogy megtámadják. Az ittas állapotban lévő I. rendű terhelt kezdte a támadást, majd a többiek is csatlakoztak, és "migráns, menj haza" kiáltások közepette üldözőbe vették a sértettet. A férfi végül súlyosan megsérült, de sikerült elmenekülnie.

Az ügyészség a terhelteket közösség tagja elleni erőszak bűntettével vádolja, a IV. rendű vádlottat különös visszaesőként, az V. rendűt pedig társtettesként.

Az előkészítő ülésen az I., a III. és az V. rendű vádlott bűnösségüket beismerték és lemondott a tárgyaláshoz való jogukról, így a bíróság ítéletet hirdetett. A II. és IV. rendű vádlottak nem ismerték be bűnösségüket, így az ügyet tárgyalásra utalták.

Az I. és a III. rendű vádlott nem élt az utolsó szó jogával, az V. rendű viszont megbánta tettét. Az I. rendű vádlottat 2 év, a III. rendűt 1 év 6 hónap, az V. rendűt pedig 1 év börtönbüntetésre ítélték, de mindegyikük esetében a szabadságvesztés végrehajtását próbaidőre felfüggesztették. A bíróság enyhítő körülményként vette figyelembe a büntetlen előéletet és a beismerő vallomásokat, súlyosító körülményként pedig az ittas állapotban történő csoportos elkövetést.

Az ügyész az ítélet előzetes mentesítésekre vonatkozó rendelkezései ellen fellebbezett, az I. és III. rendű vádlott védője pedig enyhébb büntetésért fellebbezett. Az V. rendű vádlott a döntést elfogadta.

Az ítélet nem jogerős.