Magyarország a világ harmadik legnagyobb napenergia részarányával büszkélkedhet

Magyarországon a napenergia részaránya az áramtermelésben a világon a harmadik legmagasabb, egy friss tanulmány szerint, amelyet az Energiaügyi Minisztérium (EM) is megerősített Facebook-posztjában.

Az EMBER független nemzetközi think tank által közzétett éves jelentés alapján Chile áll az élen a naperőművekkel termelt villamos energia tekintetében 19,9 százalékos részarányával 2023-ban. Görögország 19 százalékkal követi, míg Magyarország 18,4 százalékos részarányával a globális rangsor harmadik, európai viszonylatban pedig második helyét szerezte meg.

A magyar adat kiemelkedő, hiszen több mint háromszorosa az 5,5 százalékos világátlagnak. Ez az eredmény elsősorban a hazai napenergia kapacitások jelentős bővülésének köszönhető, amely során az elmúlt két évben rekordmennyiségű, először 1100, majd 1600 megawattos növekedést értek el.

2023 februárjában a napelemes rendszerek összteljesítménye már meghaladta a korábban 2030-ra kitűzött 6000 megawattos célt. Ennek eredményeképpen a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgált változata már a következő évtized elejére 12 ezer megawattos kapacitást irányoz elő, amely a jelenlegi fejlesztési tervek alapján megvalósíthatónak tűnik.

A megújuló energiaforrások természetes teljesítményingadozásainak ellensúlyozására szivattyús-tározós erőművek létesítése szükséges. Magyarországon is tervezik egy ilyen beruházás megvalósítását, amelynek előkészítésére idén először készül megvalósíthatósági tanulmány. A tervezett fejlesztés helyszínein – Heves megyében és Borsodban – már elkezdődtek a szükséges geológiai mintavételek és mérések, amelyek az alapinformációkat szolgáltatják a projekt dokumentációjához.