Neurológusok átvezénylése Ceglédre két fővárosi kórházból

A ceglédi Toldy Ferenc kórházban tapasztalható neurológus hiány miatt a budapesti Bajcsy-Zsilinszky és a Jahn Ferenc Kórházakból vezényelnek ki orvosokat.

A 444.hu információi szerint a Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója, Fodor Attila megerősítette, hogy a ceglédi kórház „átmeneti humánerőforrás-hiány” miatt kért és kapott segítséget a neurológiai ellátásban. Az orvosokat csütörtökön értesítették, és péntekre kellett leadniuk, ki melyik időszakot tudja vállalni május 15-től június 30-ig, heti váltásban napi egy-egy fővel.

Egy névtelenséget kérő orvos szerint hivatalos kirendelő határozat még nem született, de a beosztás már készen áll. Azonban a gyors tempó problémás lehet, mivel az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény végrehajtási rendelete szerint a kirendelés előtt legalább 10 munkanappal írásban kell értesíteni az érintetteket, és ebben az esetben nem maradt ennyi idő.

A ceglédi neurológiai osztály az úgynevezett egyes progresszivitási szinten működik, míg a Bajcsy-Zsilinszky a kettesen, a Jahn Ferenc pedig a hármason, ami azt jelenti, hogy minél magasabb a szint, annál komolyabb eseteket kell ellátni. A két fővárosi kórházhoz több beteg tartozik, mint a ceglédihez, ami további terhelést jelenthet az átvezénylések miatt.

A 444.hu-nak nyilatkozó orvos szerint az átvezénylések miatti szakemberhiány a vizsgálatokban és az ambulanciák működtetésében is kapacitáshiányt okozhat. Az orvos hozzátette, hogy egy-egy ember átvezénylését még kezelni tudják, de bármilyen váratlan esemény esetén már problémák adódhatnak.

A Dél-Pesti Centrumkórház kommunikációs igazgatója szerint a kirendelés a betegérdekek és az intézmények kapacitásának figyelembevételével történik, és az intézmények folyamatosan biztosítják a saját területükhöz tartozó betegek ellátását, így az átmeneti átszervezés nem okoz ellátási nehézséget. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint ez egy megszokott eljárás az egészségügyben, amely a betegek kényelmét szolgálja, és nem okoz ellátási zavart a két fővárosi intézményben.

A ceglédi neurológiai osztály jövőjével kapcsolatban felmerült pletykák szerint június 30-ával megszűnhet az osztály, azonban az OKFŐ szerint jelenleg nincs tudomásuk erről, és a cél a folyamatos ellátás biztosítása a jövőben is.