Bajban az orosz búzapiac: elfagyott a termés

Az európai búza határidős jegyzései pénteken az elmúlt kilenc hónap legmagasabb szintjére ugrottak, ami aggodalmat keltett a száraz és hideg időjárásból eredő orosz terméskiesés lehetősége miatt.

Az európai búza határidős jegyzései pénteken elértek egy több mint kilenc hónapos csúcsot, ami az oroszországi száraz és hideg időjárás miatt kialakult terméskiesés aggodalmai következtében történt. Oroszország, mint a világ egyik vezető búzaexportőre, így került a figyelem középpontjába. Az Euronext párizsi piacán a szeptemberi búza legaktívabb kontraktusa 1,8%-os emelkedéssel, tonnánként 249,25 euróra nőtt 1511 GMT-ig, és korábban még magasabbra, 252,50 euróra is felkúszott, ami július 28-a óta a legmagasabb érték.

Az orosz hatóságok bejelentették, hogy a hónap során fagyok által érintett néhány gabonaövezetben újravetést terveznek. További éjszakai fagyokról szóló jelentések növelték az aggodalmakat az orosz búzatermés károsodását illetően.

A dél-oroszországi aszály továbbra is aggodalomra ad okot a búzakereskedelemben, mivel előrejelzések szerint az elkövetkező napokban kevés eső várható az övezetben. Egy határidős kereskedő szerint "Oroszországot illetően még mindig az időjárás piacán vagyunk", és megjegyezte, hogy a befektetési alapok aktívan részt vesznek a búzapiacon.

A Sovecon tanácsadó cég pénteken közölte, hogy 3,4 millió tonnával csökkentette Oroszország 2024-es búzatermésére vonatkozó előrejelzését, így most már csak 89,6 millió tonnát várnak a tavalyi 92,8 millió tonna után. A rekordméretű orosz export márciusban mélypontra vitte a nemzetközi búzaárakat, de az északi félteke kedvezőtlen időjárása miatt ismét ellátási kockázatok merültek fel.

: Forrás: Reuters