Egy 11 éves gyermek sokkot kapott egy orosz támadástól Harkivban

Egy 11 éves gyermek sokkot szenvedett egy orosz támadás következtében Harkiv városában. A támadásról szóló híreket csütörtökön közvetítették. Oleh Szinyehubov, Harkiv regionális vezetője beszámolt arról, hogy orosz felderítő csoportok próbáltak behatolni az északkeleti Harkiv régióban a határon, és megpróbálták áttörni a védelmi vonalakat, de az ukrán erők visszaverték az orosz páncélos támadást. Szinyehubov kiemelte, hogy „egyetlen métert sem veszítettek”, azonban az ukrán védelmi minisztérium is beismerte, hogy az oroszok egy kilométert nyomultak előre Volcsanszk határváros közelében.

Vovcsanszk helyi vezetője elmondta, hogy a várost péntek kora hajnal óta hevesen támadják, és a civileket evakuálják. A városban, ahol a háború előtt mintegy 17 ezres lélekszám mindössze néhány ezer főre apadt, legalább egy ember meghalt és további öt megsebesült a támadásokban. Az ukrán védelmi minisztérium szerint az oroszok „irányított légibombákkal” mértek csapást Vovcsanszkra, és a harcok továbbra is folynak Harkiv régió határ menti területein. A megszállók fokozták az ágyúzásokat északi irányból, és főként Vovcsanszk városát lövik.

A BBC információi szerint az orosz erők állítólag nyári offenzívára készülnek Ukrajnában, és a regionális fővárost, Harkivot tervezik elfoglalni. Az ukránok azonban úgy vélik, hogy Oroszországnak nincsenek meg az ehhez szükséges erőforrásai. Az orosz hadsereg ma reggel indított nagyszabású támadást Harkiv megye ellen, amelynek során új frontszakaszt nyitottak a határ túloldaláról. Egyelőre három falut ostromolnak, és az orosz katonák egy, az ukrán források szerint hat kilométernyi területszerzésről számoltak be. Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem megnevezett ukrán katonai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy az oroszok megszálltak négy harkivi falut az orosz határ mentén - Sztrilecse, Kraszne, Pilna és Boriszivka településeket -, és Vovcsanszk felé nyomulnak.

Az orosz támadás időzítése nem véletlen, három fő okot említenek a szakértők:

  1. Orosz vezetők hónapok óta terveznek egy hatalmas nyári offenzívát, melynek célja egy pufferzóna létrehozása az orosz-ukrán határ északi területe mentén.
  2. A május 9-ei ünnepség, a Szovjetunió náci Németország felett aratott győzelmének 79. évfordulója, amely fontos történelmi dátum Vlagyimir Putyin orosz elnök számára, és amelyhez szereti kötni döntéseit.
  3. Az ukrán haderőben kialakult lőszerhiány kihasználása, amelyet az elmúlt hónapokban tapasztalt nyugati lőszerszállítmányok elmaradása okozott.

Az orosz stratégia célja első körben az ukrán haderő fókuszának elvonása a Donbasztól és más frontoktól, valamint hosszú távon Harkiv, az „ősi orosz város” elfoglalása, bár egyelőre néhány határ menti település elfoglalásával elégednek meg. Harkiv mellett Szumi ellen is megindulhatnak hamarosan az orosz katonák, mindkét megyeszékhelyet megpróbálták elfoglalni az orosz erők 2022 elején, kevés sikerrel.

Andrij Kovalenko, a Dezinformáció Elleni Küzdelem Ukrán Központjának vezetője szerint károkat ugyan tudnak okozni az oroszok a városban, de bevenni nem lesznek képesek. Ukrajna 2022-ben, a háború első évében villámgyors ellentámadásban űzte ki az orosz erőket Harkiv régió nagy részéből, és mostanra sikerült támadásba lendülniük, hogy előrenyomuljanak Donyeck déli régiójában.

Kijev továbbra is arra figyelmeztet, hogy az orosz erők közelmúltbeli felsorakozása Harkiv régió közelében egy jövőbeli offenzíva nyilvánvaló jele, vagy a haderő- és lőszerhiánnyal küzdő ukrán hadsereg „kifárasztásának” kísérlete lehet. Már márciusban felerősödtek az aggodalmak a Kreml Harkiv régióval kapcsolatos szándékai miatt, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök egy Ukrajna területén létrehozott ütközőzónát szorgalmazott, amelyre szerinte Oroszország védelme érdekében van szükség.

Azóta az Oroszországhoz közel fekvő, emiatt pedig különösen sebezhető Harkivot olyan légicsapások értek, amelyek jelentős károkat okoztak a térség energetikai infrastruktúrájában. Volcsanszk, a régió egyik határ menti városa – ahol a háború előtt mintegy 17 ezres lélekszám mindössze néhány ezer főre apadt – és a környező települések folyamatos és erős ellenséges tűz alatt állnak, miközben Ukrajna emberhiánnyal, valamint tüzérségi lövedékek és légvédelmi készletek hiányával kénytelen szembenézni. Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy tartalékegységeket irányított a térségbe. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök megerősítette, hogy az orosz csapatok újból támadási hullámot indítottak Harkiv megyében, és heves tüzérségi csata zajlik a térségben.

Ukrajnai fegyveripari források szerint az országban titkos földalatti fegyvergyárak hálózata működik, amelyeket Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágakért felelős minisztere irányít. Ezek a gyárak tengeri és szárazföldi drónokat, Kozak páncélozott személyszállító járműveket, Neptun rakétákat és Stugna páncéltörő rendszereket állítanak elő, és a gyártókapacitás 2023 óta megháromszorozódott. Az El Mundo című spanyol napilap szerint Ukrajna és Európa kölcsönösen segíthetné egymást, mivel Ukrajnának megvan a tapasztalata és az erőforrásai a gyors gyártáshoz, míg Európának nincsenek megfelelő gyárai.