Ilaria Salis ügyvédjét fenyegették magyar szélsőségesek

A milánói ügyészség nyomozást indított, miután Ilaria Salis antifasiszta aktivista egyik ügyvédjét, Eugenio Loscot magyar szélsőségesek fenyegették Budapesten.

Ilaria Salis, akit Budapesten tartanak fogva, első tárgyalásán a bíróság elutasította az ügyvédje által benyújtott indítványt, amelyben a vádlott szabadon engedését kérték. A tárgyalás előtt a bíróság épülete előtt összegyűlt tömegben jobboldali szélsőségesek is jelen voltak, akik a vádlottak érkezését várták. A La Repubblica cikke szerint a tárgyaláson Losco ügyvéd úr jelezte, hogy magyarul sértegették és fenyegették őket, miközben mobiltelefonokkal filmezték az eseményeket.

Losco a fenyegetések miatt feljelentést tett Magyarországon, és az ügy a milánói ügyészséghez is eljutott, ahol ismeretlen tettesek ellen indítottak nyomozást. A nemzetközi ügyekkel foglalkozó osztály végzi a nyomozást.

A milánói ügyvédi kamara közleményben fejezte ki szolidaritását Loscoval, és állásfoglalásukat a helyi ügyészségnek is eljuttatták. Hangsúlyozták, hogy az igazságügyi intézményeknek kötelessége védelmezni azokat az ügyvédeket, akik fenyegetéseknek vannak kitéve.

Salist 2023 februárjában vették őrizetbe, a vád szerint egy külföldi szélsőbaloldali csoport tagja volt, akik a Kitörés napján tartott felvonulásra érkeztek Magyarországra, hogy megleckéztessenek bizonyos személyeket.