Szombathelyi pedagógusok győzelme a túlórák ügyében

A Szombathelyi Tankerületi Központnak három tanár túlóráját kell kifizetnie, miután a Győri Ítélőtábla jogerős ítéletet hozott az ő javukra. A tankerület félreértelmezte a helyettesítések kifizetését, így most több mint 140 további tanár perének kimenetele is változhat.

2023-ban Vas megyei pedagógusok számos munkaügyi perben érintettek, mivel a Szombathelyi Tankerületi Központ szerint a négy napon belül elrendelt helyettesítések a normál munkaidő részét képezik, az érintett tanárok azonban úgy vélik, hogy ezek rendkívüli munkavégzésnek minősülnek, amelyekért külön díjazás jár.

Az elsőfokú ítélet a tanárok javára született, de a tankerület fellebbezése után a Győri Ítélőtábla is megerősítette az ítéletet. A Szabad Európa beszámolója szerint a tankerületnek most három pedagógusnak kell kifizetnie a 96 órán belül elrendelt helyettesítések óradíját három évre visszamenőleg, a 2020. szeptember és 2023. január 31. közötti időszakra, valamint a perköltséget is, amely a másodfokú eljárás során tovább nőtt.

A jogerős ítélet hatására a tankerülettel szemben indított további 48 munkaügyi per is újra napirendre kerülhet, amelyekben összesen 144 tanár érintett. Ezek a perek jelenleg szünetelnek, de a mostani fejlemények alapján változás várható.

A Szabad Európa információi szerint nem csak a nyugati régióban, hanem az ország keleti részében is több tucat hasonló per indult, ahol már elsőfokú ítéletek is születtek, és ezek az ügyek jelentős ügyvédi költségekkel is jártak.