Tesla raktáránál kitört a botrány

A Tesla Berlin-Brandenburgi Gigagyárának raktáránál tüntetők törtek át a rendőrségi vonalakon a németországi Grunheide-ben. A helyzet részletei egyre inkább körvonalazódnak.

A Twitteren és a Reuters hírügynökség jelentései szerint radikális baloldali aktivisták erőszakosan fejezik ki nemtetszésüket a Tesla Gigafactory akkumulátorok gyártásával kapcsolatban. A Disrupt Tesla nevű csoport által szervezett demonstráción körülbelül 800 ember vett részt, akik az üzem bővítésének környezetre gyakorolt negatív hatásait kifogásolták. Jelentések alapján festékkel is megdobálták a Tesla autókat, és a rendőrségnek nehézségei vannak az indulatos tömeg megfékezésében. A helyszínen jelen lévő egészségügyi személyzet is segítséget nyújtott néhány sérültnek.

A Tesla grunheide-i gyáránál már korábban is megjelentek tüntetők; a Robin Wood természetvédelmi szervezet aktivistái már napok óta tiltakoznak a gyár tervezett bővítése ellen. A helyszínről készült képek és videók is tanúskodnak a feszült hangulatról. A Reuters által közzétett videón látható volt, hogy több tucat maszkot és kék sapkát viselő tüntető próbált behatolni a Tesla telephelyére egy közeli erdős területről.

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója az X közösségi médiaplatformon fejezte ki nemtetszését amiatt, hogy szerinte a rendőrség könnyen bánik a baloldali tüntetőkkel, hozzátéve, hogy nem sikerült áttörniük. Ole Becker, a Disrupt Tesla szóvivője hangsúlyozta, hogy céljuk felhívni a figyelmet a gyár környezeti hatásaira és a lítiumbányászat okozta károkra Argentínában és Bolíviában. A lítium fontos alapanyaga az elektromos járművek akkumulátorainak.

Mario Heinemann, a brandenburgi rendőrség szóvivője kiemelte: miközben tiszteletben tartják a gyülekezési jogot, kötelességük fenntartani a közrendet és biztonságot. Ezért ha szükséges, beavatkoznak. A rendőrség megerősítette az üzem területére való behatolási kísérleteket és több letartóztatást. Ezenfelül arról is beszámoltak, hogy néhány Tesla-autót pirotechnikai eszközökkel és festékkel rongáltak meg egy közeli autótárolónál.

A Tesla korábban bejelentette, hogy az események előtti pénteken egy napra bezárja gyárát indoklás nélkül. A DW jelentése szerint a tüntetők megpróbálták elfoglalni a gyárat, és összecsaptak a rohamrendőrökkel, többen megsérültek. Néhányan állítólag átjutottak a kerítésen, őket őrizetbe vették. A demonstrálók a Tesla környezetszennyező működésére szerették volna felhívni a figyelmet, állításuk szerint a grünheidei gyár miatt például erdőket vágtak ki. A tüntetők sátortábort vertek az üzem mellett, és szombatra több ezres megmozdulást szerveztek. A tiltakozókat támogatva a Vulkangruppe nevű szélsőbaloldali csoport március közepén sikerrel bénította meg a környék és a gyár áramellátását, nyolc napig nem tudott autót gyártani a Tesla.

Az indulatok tovább fokozódtak, amikor a klímaaktivisták pénteken megrohamozták a telepet és elfoglaltak egy repülőteret, a hétvégére pedig hatalmas tüntetést jelentettek be. A Tesla-ellenes megmozdulások eddigi leglátványosabb akciójában a régió több pontján legalább kétezer klímavédő vesz részt. A szervezők bejelentették, hogy szombaton minden idők legnagyobb fellépésére készülnek. A hatósági jelentések szerint a gyár mellett lévő erdőben és az üzemnél péntek reggelre nagy erőkkel vonultak fel a rendőri csapatok, a teljes környéket és a szomszédos, A10-es szövetségi autópálya több lehajtóját lezárták. Az erőszakos tüntetők előbb áttörték a kordonokat a 300 hektáros gyártelep körül, majd elfoglalták az üzemek előtti parkolót. A zavargásokban lovas rendőrök és tüntetők is megsérültek, többeket letartóztattak. A rendőrség szerint maszkos emberek jelentek meg a Tesla közelében lévő, egykori Neuhardenberg repülőteret, amelyet a Tesla raktárnak is használ, és pirotechnikai eszközöket is bevetettek. A fővárosban a Robin Wood környezetvédelmi szervezet aktivistái a Berlin-Mitte bevásárlóközpontban lévő Tesla bemutatóteremnél gyűltek össze. A brandenburgi rendőrség felhívta a tartomány lakosságának figyelmét, hogy vasárnapig széles körben kerüljék el Grünheide környékét.