Közmédia választási iroda reagál Magyar Péterre és a vita szervezésére

A Közmédia Választási Iroda sajtóközleményben fejtette ki álláspontját Magyar Péterrel kapcsolatban, aki szerintük fizikai és verbális erőszakkal támadja a közmédiát, hasonlóan Hadházy Ákoshoz és Márki-Zay Péterhez.

A választásokra létrehozott Közmédia Választási Iroda szerint Magyar Péter és társai a vélemény-, szólás- és sajtószabadságot tiporják lábbal, miközben ők vádolják a köztévét ezen jogok megsértésével. A közlemény hangsúlyozza, hogy a közmédia működését törvények szabályozzák, és ezeket nem lehet egyéni érdekek vagy politikai ambíciók miatt felülírni.

A sajtóközlemény erőszakosnak és agresszívnek nevezi Magyar Péter felszólítását, és az MTVA székházában történt korábbi incidensekhez hasonlítja, mint például Hadházy Ákos, Márki-Zay Péter és Varju László eseteit. A Közmédia Választási Iroda határozottan visszautasítja Magyar Péter támadásait és becsmérlő kijelentéseit.

A közleményt az váltotta ki, hogy Magyar Péter a miskolci országjárásán bejelentette: élő vitaműsort szeretne a köztévében a júniusi választás előtt. Magyar Péter azt is hozzátette, hogy amennyiben 10 napon belül nem kap választ az MTVA-tól, tüntetést szervez a székházukhoz, a Kunigunda utcába.

Azonban a Közmédia Választási Iroda válaszában jelezte, hogy már megkezdték egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója válaszában utalt arra, hogy a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista kampányfőnöke, Molnár Csaba által írt levélre reagálva, hamarosan minden jogerősen listát állító párt elnöke, így Gyurcsány Ferenc is, megkapja a hivatalos megkeresést a vitára való meghívásról.

Dobrev Klára, a DK EP-képviselője közleményében jelezte, hogy részt vesz a közmédia által szervezett vitán, valamint a jövő pénteki Partizán által szervezett vitán is. Ez azt jelenti, hogy a közmédia valószínűleg behívja vitázni a kormánypárti és az ellenzéki listavezetőket, amire emberemlékezet óta nem volt példa kampányidőszakban.

Dobrev Klára hivatalos Facebook-oldalán jelentette be, hogy a köztévé megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan. A DK–MSZP–Párbeszéd EP-listavezetője hozzátette, hogy a közmédia valamennyi, az EP-választáson listát állító jelölő szervezet részvételével tervez vitát az Európai Unió fontos témáiról. Dobrev Klára bejegyzésében kiemelte, hogy ezáltal elhárult az akadály, hogy jövő pénteken mindenki ott legyen a Partizán által szervezett első vitán, és Magyar Péternek sem érdemes újabb indokot találni arra, ha nem akar részt venni. Dobrev Klára pénteken nyílt levélben szólította fel Magyar Pétert, hogy „legyen férfi, ne legyen gyáva, mint Deutsch Tamás”, mire Magyar Péter kora délután a közösségi oldalán válaszolt a DK politikusának.

Az MTVA vezérigazgatója, Papp Dániel reagált Molnár Csaba levélre, hangsúlyozva, hogy a személyeskedő megjegyzéseket visszautasítja, és arra kéri, hogy tartsák tiszteletben a közmédia munkatársainak emberi méltóságát. Dobrev Klára azóta jelezte, hogy megérkezett a hivatalos felkérés is, amelyet már Gyurcsány Ferencnek, a DK elnökének címeztek. A levél gratulál a sikeres listállításhoz, és megerősíti, hogy a közmédia az EP-választáson listát állító jelölő szervezetek részvételével tervez vitát az Európai Unió fontos témáiról. A vita pontos helyéről és időpontjáról később adnak tájékoztatást.

A közmédia válasza azonban felvet egy kérdést: Magyar Péter, a TISZA párt alelnöke és EP-listavezetője, aki a tévévitát eredetileg követelte, nem fog részt venni a vitában, ha az csak a pártelnököknek szól, mivel ő nem tölti be a párt elnöki posztját. A köztévé 2010 óta nem rendezett nyilvános vitát a választásokat megelőzően, és Orbán Viktor miniszterelnök utoljára közel 20 éve, 2006-ban vállalt részvételt ilyen eseményen. A közmédia válasza tehát meglepetést okozott, de Magyar Péter esetleges kizárása a vitából újabb fordulatot adhat az eseményeknek. Kíváncsian várjuk a fejleményeket és a vita pontos részleteit.