A pedagógus-béremelés újabb kérdőjelei és az európai minimálbér

A kormány és a pedagógus szakszervezetek közötti vita a béremelések körül nem csillapodik, miközben az Európai Parlament által előírt európai minimálbér követelményeinek teljesítése is közeleg.

A kormány állítása szerint teljesítette az Európai Uniónak tett ígéretét a pedagógusok béremelésével kapcsolatban, azonban az óvodapedagógusok esetében felmerül a kérdés, hogy vajon elérhetik-e a bejelentett 32,2 százalékos emelést. A pedagógus szakszervezetek több mint kétezer visszajelzést kaptak, melyek szerint sokan csak a fokozatukhoz tartozó minimum béremelést kapták meg, és egyes esetekben a fizetések még a béremelés előtti szint alá is csökkentek.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a május 7-i sztrájkbizottsági egyeztetésen érdeklődött a panaszokkal kapcsolatos korrekciók felől. A Belügyminisztérium válasza szerint folyamatosan egyeztetnek az érintett fenntartókkal, és minden esetben intézkedtek, de csak a Klik által fenntartott intézményeknél tudtak hatékonyan beavatkozni.

A KSH adatai szerint a köznevelésben dolgozók átlagbére bruttó 661 894 forint, ami meghaladja a kormány által az EU-nak tett 71,8 százalékos vállalást. Az államtitkár szerint nincs szükség további korrekciókra ebben az évben.

A PSZ és a Forrás Társadalomkutató Intézet kutatása szerint a pedagógusok februári átlagbére bruttó 620 127 forint volt, ami nettóban körülbelül 420 ezer forintot jelent, ez pedig valamivel alacsonyabb a vállalt szintnél. Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője szerint az átlagok eltakarják a különböző fokozatok közötti bérszakadékot, ahol a mester- és kutatótanár fokozatban csak 25, illetve 23 százalékos volt az emelés.

A kormány számára további kihívást jelent az Európai Parlament által elfogadott európai minimálbér rendelkezéseinek teljesítése, amely a mediánkereset 60 százalékára emelné a minimálbért, ami további körülbelül 10 százalékos emelést igényelne a köznevelésben dolgozók körében is.

A Belügyminisztériumtól érkező választ még várták a cikk megjelenésekor, hogy megtudják, sikerült-e teljesíteni a kormány vállalását, és terveznek-e további bérkorrekciókat, valamint hogy érvényesíteni kívánják-e az Európai Parlament európai minimálbérről szóló rendelkezéseit.