A Fonogram-díj 2023-as nyertesei

A szombati gálán kiosztották a Fonogram – Magyar Zenei Díjakat, ahol többek között Ótvar Pestis lett az év felfedezettje, Rúzsa Magdi pedig a közönségdíjas.

Idén huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Fonogram – Magyar Zenei Díjak átadó ünnepségét a budapesti Barabás Villában. A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által szervezett eseményen tizenkét + egy hazai és hat külföldi kategóriában adták át a díjakat, melyeket egy huszonöt tagú szakmai zsűri ítélt oda.

Klasszikus pop-rock kategóriában a Zaporozsec – L’amour toujours/Rákkendroll (ko records) lett az év hazai klasszikus pop-rock albuma vagy hangfelvétele, míg a külföldi díjat a Rolling Stones – Hackney Diamonds (Universal Music) című lemeze nyerte el.

A modern pop-rock szekcióban Paulina – Anya/Jajdogálnifogsz/Menni kell/Mosoly/Odaadom (Gold Record) című lemeze diadalmaskodott hazai fronton, a külföldi elismerést pedig Miley Cyrus – Endless Summer Vacation (Sony Music) kapta.

Az alternatív vagy indie-rock kategóriában a Carson Coma – IV (szerzői kiadás) című lemeze emelkedett ki a hazai mezőnyből, a Queens of The Stone Age – In Times New Roman… (Matador Records) pedig a nemzetközi porondon bizonyult a legjobbnak.

Az elektronikus zene terén Saya Noé – Jupiter (szerzői kiadás) című alkotása nyerte el a hazai díjat, míg Peggy Gou – (It Goes Like) Nanana/I Believe in Love Again (feat. Lenny Kravitz) (XL Recordings) lett a külföldi kategória győztese.

Rap vagy hiphop műfajban a Pogány Induló – Megáll az idő (Asan Budapest) című lemeze állt a dobogó tetejére hazai szinten, Jack Harlow – Come Home the Kids Miss You/Jackman./Lovin On Me (Escape Plan Recordings/Warner Music) pedig a nemzetközi díjazottak között.

A hard rock vagy metal kategóriában a Thy Catafalque – Alföld (Season of Mist) és a Metallica – 72 Seasons (Universal Music) című lemezek taroltak a hazai, illetve a nemzetközi mezőnyben.

További kategóriákban a Raul és Nótár Mary – Van pénzem, de! (szerzői kiadás), a 4S Street – A szívem ég (szerzői kiadás), Paár Julcsi – Rókatánc (Fonó), a Nagy Emma Quintet – Return (Morotva Records), valamint a Góbé – Góbé 15 Live Müpa/Miért kell?/Rebeka (Launching Gagarin Records and Management/szerzői kiadás) című alkotásokat ismerték el a maguk kategóriájában.

Az év felfedezettjeként Ótvar Pestist köszönthettük, míg a közönségdíjat Rúzsa Magdi – Elmegyek (Plagiguel) című dala érdemelte ki. A nyertesek Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját vehették át. Az életműdíjak nyerteseit a Mahasz május első hetében fogja bejelenteni.

A Fonogram-díjat, melyet korábban Arany Zsiráf díj néven ismertek, 1992 szeptemberében alapította a Mahasz közgyűlése a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek elismerésére. A díj neve 2004 óta Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.