Az elbűvölő görög borvidék

Görögország borai a sok őshonos szőlőfajtának köszönhetően olyanok, mint sehol máshol a világon. A meleg és száraz éghajlat ellenére a helyi szőlőfajták az évszázadok során alkalmazkodtak a szélsőséges időjárási viszonyokhoz.

Görögországban a bortermelés szempontjából kiemelkedő jelentőségű területek a hűvösebb tengerszint feletti magasságok és a tengerparti régiók. Ilyen helyszínek például Nemea és Naoussa, valamint a gyönyörű Santorini szigete, melyek borai világszerte híresek.

Nemea a Peloponnészosz északi részén helyezkedik el, Athéntól mintegy 100 kilométerre nyugatra. Itt a legismertebb szőlőfajta az agiorgitiko, amelyből változatos stílusú borok születnek. A régió borászai a hagyományos fajták mellett nemzetközi szőlőfajtákkal is kísérleteznek, mint például a cabernet sauvignon és a pinot noir.

Naoussa területe a görögországi északi részen, a macedón határ közelében található, ahol a szőlőültetvények 400 méteres tengerszint feletti magasságban helyezkednek el. Ez a magasság előnyös a szőlőtermesztés számára, mivel a hűvösebb éghajlat kedvez a minőségi borok előállításának. A régió leghíresebb bora a vörös Xinomavro, amely az öregedéssel fűszeres és földes jegyeket kap.

Santorini szigetén a mélykék tenger, a lávafekete strandok és a romantikus naplementék mellett kiváló borokat is kóstolhatunk. A sziget jellegzetes borai közé tartozik a száraz Assyrtiko és az édes Vinsanto, amelyek hosszú évekig eltarthatók, és gyakran karamell és dió aromáját hordozzák magukban.