Mesekönyvekkel csalt ki pénzt egy bajai nő

Két év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Bajai Járásbíróság azt a nőt, aki 120 embert csapott be mesekönyvek és diafilmek értékesítésével, amelyek valójában soha nem voltak a birtokában.

A Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség tájékoztatása szerint a csalás 2021 októbere és 2023 augusztusa között történt. A Pest vármegyében élő nő népszerű mesekönyveket, diafilmeket, diavetítőket és képregényeket kínált előre fizetéssel egy közösségi oldalon. A vevők, akik többnyire szülők és nagyszülők voltak, 10-30 ezer forintot utaltak előre a termékekért, de a csomagokat sosem kapták meg.

A vádlott új bankszámlaszámokat adott meg időről időre a vételárak rendezéséhez. A csaló által okozott kár összege mintegy másfél millió forintot tett ki. A nő egy részét a csalással megszerzett összegnek a károsultak többszöri felszólítására még a vádemelést megelőzően visszafizette.

A Bajai Járásbíróság a nő bűnösségét tárgyalás nélkül kimondta, és két év fogházra ítélte, de a büntetést négy év próbaidőre felfüggesztette. Az ítélet minden érintett által tudomásul vett, így az jogerős lett.

Az ügyészség közzétett néhány üzenetváltást is, amelyekben a vásárlók kétségbeesetten próbálják rávenni a nőt, hogy postázza el végre a csomagokat. Voltak, akik Mikulásra szeretett volna kedveskedni a gyerekeknek mesekönyvekkel, amelyeket végül sosem kapott kézhez.