Együttműködési megállapodás az MTVA és a China Media Group között

Közös dokumentumfilm-sorozatot indít a közmédia a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok 75. évfordulójának tiszteletére, amelyet az MTVA és a China Media Group együttműködési megállapodása tett lehetővé.

A hirado.hu beszámolója szerint a magyar és a kínai közszolgálati média együttműködésének keretében kerülnek bemutatásra azok a dokumentumfilmek, amelyek Kína fejlődését és kultúráját állítják a középpontba. A műsorokat Sen Haj-Hsziung, a China Media Group elnöke és Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója mutatta be Magyarországon. A két médiavállalat együttműködésének a nézők lesznek a legnagyobb nyertesei, hiszen például megismerhetik a kínai elnök, Hszi-Csin Ping válogatásában a kínai kultúrkör bölcsességeit.

A két ország közötti hosszú távú kapcsolatokra utalva, Sen Haj-Hsziung kiemelte, hogy Magyarország Kína régi barátja és partnere Európában, valamint az elsők között ismerte el és létesített diplomáciai kapcsolatot Új-Kínával. Ezenfelül Magyarország volt az első európai ország, amely aláírta az "Egy övezet, egy út" kezdeményezéshez kapcsolódó együttműködési dokumentumot.

A két ország vezetői, Orbán Viktor miniszterelnök és a Kínába látogató kínai elnök, stratégiai partnerségről állapodtak meg, és számos együttműködési megállapodást írtak alá, bár ezek részleteit nem hozták nyilvánosságra. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a megállapodások részleteiről beszélt, amelyek között szerepel a Budapestet elkerülő vasúti gyűrű, egy gyorsvasúti projekt, elektromos autók töltőhálózatának fejlesztése, egy új határátkelő és egy kőolajvezeték megtervezése is.

Az együttműködés keretében a magyar köztévé olyan kínai állami propagandaműsorokat is sugároz, mint a Kiváló alkotások Kínában, az Ahol a fennsík van című tibeti fejlesztésekről szóló film, valamint Az Övezet és Út követei Magyarországon. A kínai és a magyar nép barátságát kínai állami cégek vezetői, Medgyessy Péter volt miniszterelnök és az ATV vezérigazgatója, Kovács Tamás méltatta videóüzenetben.

A kínai diktátor gondolatairól szóló sorozat, amely a Xi Jinping gondolatai klasszikus idézetekkel című műsorral már debütált a magyar televízióban, a kínai államelnök történelmi, kulturális felkészültségét és politikai bölcsességét mutatja be. Az epizódok Xi Jinping beszédeinek eredeti hangfelvételéből, illetve az azokban hivatkozott klasszikus idézetekből válogatnak, és a hagyományos kínai kultúra globális értékeinek mai korra gyakorolt hatását ismertetik.

Orbán Viktor a csütörtöki sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Magyarország mindig is baráti kapcsolatokat ápolt Kínával, és annak mindig szilárd politikai alapjai voltak, illetve Magyarország mindig is az egy Kína elvét vallotta, a kölcsönös tisztelet alapján álltak, és baráti országként tekintettek Kínára. David Pressman amerikai nagykövet a kínai elnök látogatásáról azt mondta, a Kínával való üzletelés módja azt mutatja, hogy a magyar kormány kevéssé törődik saját maga, illetve szövetségesei biztonságával.

Az MTVA és a CMG 2023 óta működik együtt, tavaly műsorcsere egyezményt és koprodukciókban készülő tartalmakról állapodtak meg.