Amerikai vadászgépek Guyana felett: Üzenet Venezuelának

Két amerikai F/A–18F Super Hornet vadászrepülőgép repült el Guyana fővárosa, Georgetown felett, ezzel Washington egyértelmű üzenetet küldött Venezuelának. A dél-amerikai olajország, Venezuela, egyre erőteljesebben követel területeket Guyanától, amelynek középpontjában a nemrégiben felfedezett olajlelőhelyek állnak.

Guyana, amely korábban a világ egyik perifériára szorult, alacsony jövedelmű országa volt, az utóbbi időben jelentős kőolaj-lelőhelyek felfedezésével került a figyelem középpontjába. A helyi kormány gyorsan jelentős bevételekre tett szert, és a jövőben várhatóan tovább erősödik majd a dél-amerikai ország gazdasága.

A feszültségek növekedése miatt az Egyesült Államok haditengerészete két F-18-as vadászgépet küldött Guyana fővárosához, jelezve, hogy katonai beavatkozás esetén kész fellépni az agresszor ellen. Nicolás Maduro venezuelai elnök fokozott nyomást gyakorol a szomszédos országra, és területi követeléseket fogalmaz meg a nemzetközi szinten Guyana részeként ismert, közel 160 ezer négyzetkilométeres Essequibo régióra.

Georgetown is reagált a helyzetre, és elkezdett fegyverkezni, amellyel az egyébként nem túl erős hadseregüket szeretnék megerősíteni. Az amerikai vadászgépek megjelenése így nemcsak Venezuelának, hanem a nemzetközi közösségnek is világos jelzés, hogy az Egyesült Államok figyelemmel kíséri a régióban kialakuló helyzetet.