Kétmilliárd forintos költségvetési kárt okozó bűnszervezet ellen emeltek vádat

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy bűnszervezet ellen, amely több mint kétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a Magyar Állam költségvetésének. A vádirat szerint a bűnszervezet tagjai fiktív számlákat állítottak ki, és a tevékenységük során közel 40 gazdasági társaságot érintettek.

A vádhatóság szerint a bűnszervezetet irányító férfi és társai 2020-2021 előtt hoztak létre egy többszintű céghálózatot, amelynek szolgáltatásait a harmadik szinten lévő megrendelő cégek vették igénybe. Céljuk az volt, hogy elkerüljék a saját munkavállalóik utáni járulékfizetést. A középső szinten álló társaságok nevében kiállított fiktív számlák révén a bűnszervezet tagjai a megrendelő cégek részére történő számlázást végezték, anélkül, hogy valódi foglalkoztatási tevékenységet folytattak volna.

A bűnszervezet tevékenysége során a költségvetést károsító bűncselekmények elkövetése révén közel 40, többek között Komárom-Esztergom vármegyei székhelyű gazdasági társaságot érintettek hátrányosan.

A vádiratban szereplő információk szerint a bűnszervezet irányítója a bűncselekményekből több mint 400 millió forint vagyoni haszonra tett szert. A főügyészség 48 személlyel szemben nyújtott be vádiratot a Tatabányai Törvényszékre, köztük a bűnszervezet nyolc tagjával.

Az ügyészség a bűnszervezet tagjaival szemben egy kivételével végrehajtandó szabadságvesztést, közügyektől eltiltást és pénzbüntetést javasolt. A többi elkövető esetében végrehajtandó vagy felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta. A főügyészség négy bűnszervezeti taggal és további hat elkövetővel kötött egyezséget. A vádiratban összesen 600 millió forintot meghaladó mértékű vagyonelkobzást is kezdeményezett.