Oroszország megfenyegette az Egyesült Államokat

Dmitrij Medvegyev, az orosz nemzetbiztonsági tanács alelnöke figyelmeztetést intézett az Egyesült Államok felé, hogy amennyiben az orosz központi bank befagyasztott vagyonát elkobozzák, Oroszország válaszul amerikai állampolgárok és befektetők oroszországi vagyonelemeit foglalhatja le.

Medvegyev szombaton hangoztatta, hogy ez a lépés az amerikai képviselőház és a szenátus által elfogadott törvényjavaslatra adott válasz lenne, amely felhatalmazná a Biden-adminisztrációt az orosz vagyont elkobozni és Ukrajnának átutalni. A Kreml szerint ez a lépés törvénytelen lenne, és megtorlást vonna maga után.

Az Egyesült Államok és szövetségesei korábban megtiltották az orosz központi bank és a pénzügyminisztérium tranzakcióit, válaszul az Ukrajna ellen indított háborúra. Ennek eredményeként körülbelül 300 milliárd dollár értékű orosz vagyont zároltak Nyugaton, melynek jelentős része európai pénzintézetekben helyezkedik el.

A G7 országai megosztottak abban a kérdésben, hogy mit kellene tenni a zárolt orosz vagyonnal. Az Egyesült Államok a vagyon teljes elkobzását és Ukrajnának történő átadását javasolta, míg európai tisztviselők szerint ez a lépés sérti a nemzetközi jogot és destabilizálhatja a pénzügyi piacokat. Emiatt az uniós országok inkább csak a mögöttes eszközökön megtermelt profitot utalnák Ukrajnának.

Medvegyev kiemelte, hogy Oroszország nem rendelkezik jelentős mennyiségű amerikai állami eszközökkel, így csak aszimmetrikus válaszlépésre lenne lehetőségük. Az alelnök szerint az amerikai állampolgárok oroszországi ingóságainak és ingatlanjainak bírósági határozattal történő elárverezését tervezik. Hozzátette, hogy az orosz jogszabályokat módosítani kellene annak érdekében, hogy az ilyen típusú vagyonelkobzások lehetségessé váljanak.