Fidesz EP-választási célkitűzései és a választási vita körüli feszültség

Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti (EP) listavezetője szerint a párt akár 15 mandátumot is szerezhet a közelgő EP-választáson.

A miskolci megyeházán az RTL Híradó kérdezte Deutsch Tamást, ahol a stábot eredetileg nem hívták meg, de mégis sikerült bejutniuk. A Fidesz-KDNP az elmúlt négy EP-választáson sikeres volt, és Deutsch Tamás szerint az ötödik választáson is hasonló eredményre számítanak.

A Fidesz legutóbbi választási eredménye 13 mandátum volt, de Deutsch Tamás szerint most akár 14-15 mandátumot is elérhetnek, és ezt a választási szereplést sem tartja kizártnak. Úgy véli, a választópolgárokkal folytatott beszélgetések alapján a Fidesz békepárti álláspontja erősítheti a párt választási esélyeit. A többi, általa "dollárbaloldalnak" nevezett párt választási eredményeitől függetlenül úgy látja, hogy a Fidesz jelentős előnnyel rendelkezik.

A politikus hozzátette, hogy kész vitázni a többi párt listavezetőivel, és a vitát fontosnak tartja. Ugyanakkor úgy érzi, hogy az ellenzék listavezetői inkább a vita megszervezéséről szeretnének vitázni, amibe ő nem kíván belemenni. A technikai részleteket pedig a listavezetők szakértő munkatársai között kell egyeztetni.

Azonban a választási vita körül feszültség is kialakult. Magyar Péter, a Tisza Párt politikusa, a miskolci demonstrációján felhívta Deutsch Tamást és Dobrev Klárát, hogy ne kerüljék el a vitát. Azt javasolta, hogy közösen írjanak levelet a közmédia vezetőinek, hogy engedjék be őket a köztelevízió élő adásába. Magyar Péter kijelentette, hogy ha 10 napon belül nem kapnak választ a köztelevíziótól a vita részleteiről, akkor tüntetést szerveznek az MTVA-székháznál.

Magyar Péter korábban Orbán Viktort és Gyurcsány Ferencet is kihívta vitára, de úgy tűnik, hogy ők inkább Deutsch Tamást és Dobrev Klárát küldenék maguk helyett. Magyar Péter azt mondta, nem akar Deutsch Tamással vitázni, de ha ez az ára annak, hogy bemehessen a köztelevízióba, akkor áll a dolgok elébe. A politikus megerősítette, hogy amennyiben a közmédia 10 napon belül nem reagál, akkor valóban tüntetést szervez az MTVA székházához, és ott maradnak, amíg nem engedik meg, hogy "beolvassák a magyar emberek követelését vagy leüljenek élő egyenes vitára".

A közmédia azonban nem mutatott nyitottságot a vita rendezésére, és több megkeresésre sem reagált. A Partizán május 17-ei vitájára, melynek a 24.hu a kiemelt médiapartnere, Dobrev Klára, Donáth Anna, Le Marietta és Toroczkai László jelezte részvételét, Deutsch Tamás nem hajlandó elmenni, és Magyar Péter sem jelezte részvételi szándékát. Két kereskedelmi csatorna, az RTL és az ATV is jelezte, hogy tervez vitát rendezni, de ezek még szervezés alatt vannak.

A köztelevízió és a vita szervezése körüli feszültség továbbra is fennáll, és amennyiben a közmédia nem reagál időben, várhatóan tüntetés lesz a Kunigunda utcai székháznál. Deutsch Tamás az RTL-nek nyilatkozva kijelentette, hogy kész vitázni, de a technikai részleteket a szakértőknek kell egyeztetniük.